Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Bæredygtighedens smertefulde grunderkendelse

Annonce

Jamen, vi skal bare lige omstille vores levevis til mere bæredygtighed, så kører vi videre som hidtil med arbejde, produktion og forbrug på 1. klasse. Og vi skal bare lige have overstået nogle strukturændringer, så vil det nuværende velfærdssamfund igen rammesætte vores sorgløse liv! Og vi skal bare lige………. Ja, hvad er det bare lige, vi som civilisation skal igennem for at nå frem til en reel bæredygtighed?

Vi skal mentalt indstille os på, at den samfundsmodel, vi har underbygget økonomisk og politisk gennem de sidste 150 år, ikke længere kan være målet for vores udviklingsindsats.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”mere” ikke automatisk er det eneste saliggørende.

At vækst på alle parametre nu er blevet til en trussel mod vores overlevelse som civilisation.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”markederne” ikke længere evner at holde en balance mellem udbud og efterspørgsel, der rækker ind i fremtiden selv på den korte bane.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”mindre” produktion og forbrug i traditionel vækstorienteret forstand vil påvirke vores samfundskulturelle selvforståelse på alle områder i vores tilværelse!

Vi skal mentalt indstille os på, at vores nuværende oplevelse af materiel levestandard ikke vil kunne bære ind i en fremtid med en reel balance mellem ressourceforbrug og produktion.

Vi skal mentalt indstille os på, at velfærdsbegrebet vil antage helt nye former.

Velfærd vil fremadrettet også og måske primært betyde fraværet af klima- og miljømæssigt sammenbrud.

Vi skal mentalt indstille os på, at det parlamentariske demokrati måske ikke evner at levere de nødvendige reformer/forandringer af vores samfund.

Vi skal mentalt indstille os på, at vi givetvis ikke kan stemme os til alt.

At en ”ny” nødvendighed vil fordre andet og mere end politiske beslutninger.

Vi skal mentalt indstille os på, at etik og moral parret med evidente videnskabelige data sikkert vil blive vigtigere end ideologiske og politiske holdninger.

Vi skal mentalt indstille os på, at nationerne mister deres betydning, i takt med at vi rammer grænserne for planetens bæreevne.

Vi skal mentalt indstille os på, at klima- og miljøkrisen ikke kender til grænser eller inddelingen af mennesker i forskellige folkeslag. At alle, selv vi i det danske smørhul, er potentielle klimaflygtninge i et fremtidigt klimasammenbrud.

Men helt centralt er erkendelsen af, at vi skal indstille os på, at vores fysiske omverden generelt vil forandre sig langt mere radikalt, end vi selv i vores vildeste fantasi kan forestille os.

bæredygtighedsmertefulderkendelseløfteklimaklode nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Tyve stjal pengeskab fra skole

AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

Annonce