Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Bæredygtighedens smertefulde grunderkendelse

Jamen, vi skal bare lige omstille vores levevis til mere bæredygtighed, så kører vi videre som hidtil med arbejde, produktion og forbrug på 1. klasse. Og vi skal bare lige have overstået nogle strukturændringer, så vil det nuværende velfærdssamfund igen rammesætte vores sorgløse liv! Og vi skal bare lige………. Ja, hvad er det bare lige, vi som civilisation skal igennem for at nå frem til en reel bæredygtighed?

Vi skal mentalt indstille os på, at den samfundsmodel, vi har underbygget økonomisk og politisk gennem de sidste 150 år, ikke længere kan være målet for vores udviklingsindsats.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”mere” ikke automatisk er det eneste saliggørende.

At vækst på alle parametre nu er blevet til en trussel mod vores overlevelse som civilisation.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”markederne” ikke længere evner at holde en balance mellem udbud og efterspørgsel, der rækker ind i fremtiden selv på den korte bane.

Vi skal mentalt indstille os på, at ”mindre” produktion og forbrug i traditionel vækstorienteret forstand vil påvirke vores samfundskulturelle selvforståelse på alle områder i vores tilværelse!

Vi skal mentalt indstille os på, at vores nuværende oplevelse af materiel levestandard ikke vil kunne bære ind i en fremtid med en reel balance mellem ressourceforbrug og produktion.

Vi skal mentalt indstille os på, at velfærdsbegrebet vil antage helt nye former.

Velfærd vil fremadrettet også og måske primært betyde fraværet af klima- og miljømæssigt sammenbrud.

Vi skal mentalt indstille os på, at det parlamentariske demokrati måske ikke evner at levere de nødvendige reformer/forandringer af vores samfund.

Vi skal mentalt indstille os på, at vi givetvis ikke kan stemme os til alt.

At en ”ny” nødvendighed vil fordre andet og mere end politiske beslutninger.

Vi skal mentalt indstille os på, at etik og moral parret med evidente videnskabelige data sikkert vil blive vigtigere end ideologiske og politiske holdninger.

Vi skal mentalt indstille os på, at nationerne mister deres betydning, i takt med at vi rammer grænserne for planetens bæreevne.

Vi skal mentalt indstille os på, at klima- og miljøkrisen ikke kender til grænser eller inddelingen af mennesker i forskellige folkeslag. At alle, selv vi i det danske smørhul, er potentielle klimaflygtninge i et fremtidigt klimasammenbrud.

Men helt centralt er erkendelsen af, at vi skal indstille os på, at vores fysiske omverden generelt vil forandre sig langt mere radikalt, end vi selv i vores vildeste fantasi kan forestille os.

Annonce
bæredygtighedsmertefulderkendelseløfteklimaklode nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce