Annonce
Debat

Læserbrev: Børneboom i Aarhus - og besparelser

dagens nexbabyboombabystorkfødslerbefolkningstilvækstmed storken nex
Annonce

Aarhus står overfor en markant stigning i antallet af børn i alderen 0-5 år. De kommer til Aarhus, fordi flere og flere familier slår sig ned i Aarhus. Det er egentlig en positiv historie og vidner om Aarhus' popularitet både for virksomheder, der ønsker at etablere arbejdspladser i Aarhus, og for Aarhus Kommune, der virker tiltrækkende for børnefamilier.

Den popularitet bør Aarhus Kommune værne om. BUPL Århus mener, at et vigtigt parameter for en populær kommune er, at kommunen tilbyder gode og trygge vuggestuer og børnehaver.

I Aarhus vil der mangle 700 millioner kroner over de næste 10 år til det personale, der skal ansættes i forbindelse med det stigende børnetal. De 700 millioner kroner er det, Aarhus Kommune skal bruge, hvis den opretholder det nuværende velfærdsniveau og ansætter de cirka 1700 pædagoger, der bliver brug for. Og årsagen er, at der frem mod 2028 vil være over 7000 flere små børn i alderen 0-5 år i Aarhus.

I kontrast hertil står, at byrådet i tidligere års budgetforlig har besluttet besparelser, der får konsekvenser i de kommende år. For eksempel vil en tidligere besluttet besparelse allerede i 2019 medføre en reduktion på 73 pædagoger.

Byrådet bør forholde sig til, at børneområdet og den samlede velfærd, de kommende år, står foran en udhuling på grund af tidligere vedtagne besparelser.

Samtidig med allerede besluttede besparelser er vi vidende om, at byrådets partier behandler forslag om, at børne- og ungeområdet selv skal medfinansiere væksten i børnetallet. Hvis byrådet beslutter en sådan ny økonomisk politik, ser det ud til at betyde tocifrede permanente millionbesparelser i årene frem over. Besparelser, der overstiger, hvad vi har set indtil nu. Medmindre man politisk beslutter noget andet.

Konsekvensen er, at besparelser fortsat æder sig ind i børneområdet, samtidig med at Aarhus skal byde tusindvis af nye små borgere velkommen til kommunen. Mon det står tydeligt for borgerne, hvad der reelt ligger i beslutningerne?

BUPL Århus opfordrer til, at vi i stedet gør Aarhus til børnene og de unges by, og at Aarhus går forrest som en kommune, der prioriterer og leverer tidlig indsats og trivsel for alle byens børn og unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sommerjazz i domkirken

Annonce