x
Annonce
Debat

Læserbrev: Børneboom i Aarhus - og besparelser

dagens nexbabyboombabystorkfødslerbefolkningstilvækstmed storken nex

Aarhus står overfor en markant stigning i antallet af børn i alderen 0-5 år. De kommer til Aarhus, fordi flere og flere familier slår sig ned i Aarhus. Det er egentlig en positiv historie og vidner om Aarhus' popularitet både for virksomheder, der ønsker at etablere arbejdspladser i Aarhus, og for Aarhus Kommune, der virker tiltrækkende for børnefamilier.

Den popularitet bør Aarhus Kommune værne om. BUPL Århus mener, at et vigtigt parameter for en populær kommune er, at kommunen tilbyder gode og trygge vuggestuer og børnehaver.

I Aarhus vil der mangle 700 millioner kroner over de næste 10 år til det personale, der skal ansættes i forbindelse med det stigende børnetal. De 700 millioner kroner er det, Aarhus Kommune skal bruge, hvis den opretholder det nuværende velfærdsniveau og ansætter de cirka 1700 pædagoger, der bliver brug for. Og årsagen er, at der frem mod 2028 vil være over 7000 flere små børn i alderen 0-5 år i Aarhus.

I kontrast hertil står, at byrådet i tidligere års budgetforlig har besluttet besparelser, der får konsekvenser i de kommende år. For eksempel vil en tidligere besluttet besparelse allerede i 2019 medføre en reduktion på 73 pædagoger.

Byrådet bør forholde sig til, at børneområdet og den samlede velfærd, de kommende år, står foran en udhuling på grund af tidligere vedtagne besparelser.

Samtidig med allerede besluttede besparelser er vi vidende om, at byrådets partier behandler forslag om, at børne- og ungeområdet selv skal medfinansiere væksten i børnetallet. Hvis byrådet beslutter en sådan ny økonomisk politik, ser det ud til at betyde tocifrede permanente millionbesparelser i årene frem over. Besparelser, der overstiger, hvad vi har set indtil nu. Medmindre man politisk beslutter noget andet.

Konsekvensen er, at besparelser fortsat æder sig ind i børneområdet, samtidig med at Aarhus skal byde tusindvis af nye små borgere velkommen til kommunen. Mon det står tydeligt for borgerne, hvad der reelt ligger i beslutningerne?

BUPL Århus opfordrer til, at vi i stedet gør Aarhus til børnene og de unges by, og at Aarhus går forrest som en kommune, der prioriterer og leverer tidlig indsats og trivsel for alle byens børn og unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce