Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Beskæftigelse er en chance for at komme ud af fattigdom og få et bedre liv

Annonce

Den bedste vej ud af fattigdom er at komme i arbejde. Med budgettet vedtaget 9. oktober i Aarhus Byråd sætter socialdemokraterne sammen med byrådsflertallet fuld fokus på at give de mest udsatte og fattige århusianer mulighed for at komme ud fattigdom gennem arbejde. Vi iværksætter en særlig indsats i forhold til familier, hvor begge forældre ikke er i arbejde, for at hjælpe forældrene i gang og for at hjælpe hele familien og altså også børnene ud af fattigdom.

Generelt investerer vi som by 30 millioner med dette budgetforlig på at øge beskæftigelsen for århusianerne, især gennem en indsats overfor de mest udsatte – det er en stor udfordring at få alle med, men også det helt rigtige tidspunkt at gøre det på, pga. af den rekordlave arbejdsløshed, vi har pt.

Hvad går indsatsen så ud på? Mere pisk og flere kontrolsamtaler eller lavere ydelser? Nej – den vej, som især den tidligere borgerlige regering forfulgte, har vist sig ikke at slå til overfor denne gruppe. Vi har en gruppe ledige og kontanthjælpsmodtagere, som slet ikke er kommet med i opsvinget. Her virker standardtiltagene på beskæftigelsesområdet IKKE. Og hvorfor gør de så ikke det?

Lad mig først slå fast, at socialdemokraterne ikke mener, der blandt denne gruppe århusianere er en særlig lav arbejdsmoral eller modstand mod det danske samfund. Vi mener, at hvis man skræller kulturelle, personlige og sociale udfordringer væk – så har vi mennesker nøjagtigt de samme drømme og håb i forhold til det gode liv. En rigtig vigtig faktor for det gode liv er evnen til forsørge sig selv og sin familie. Det er udgangspunkt for vores særlige indsats overfor udsatte og fattige familier udenfor arbejdsmarkedet.

Hvad skal der så ske? For det første bygger det på et tæt og godt samarbejde med virksomhederne i vores by. Der er en lang række virksomheder, som løbende har brug for ny arbejdskraft – Aarhus vokser, også erhvervsmæssigt. Heldigvis har vi allerede et stærkt samarbejde med virksomheder inden for rigtig mange sektorer, virksomheder, som kan og vil være med til at løfte sociale opgaver for vores by – vi benytter os altså af, at vi i Aarhus har et stærkt og socialt bevidst erhvervsliv. Det er ikke i sig selv nyt – kommune og erhvervsliv og fagforeninger har gennem en årrække arbejdet tæt sammen i gode og dårlige tider. MEN med den store vækst blandt de århusianske virksomheder er det blot blevet lettere.

Det nye i vores investeringsplaner på beskæftigelsesområdet er, at vi går helt tæt på familierne og stiller det fundamentale spørgsmål: ”Hvorfor er I ikke lykkedes med at komme i arbejde?” Et spørgsmål, som jo er det allervigtigste, men som ofte ikke bliver stillet pga. masser af kontrol, bureaukrati og mangel på tid, og fordi svaret for disse mennesker måske også er kompliceret.

For der kan være mange årsager til arbejdsløshed, især til langvarig arbejdsløshed. De helt indlysende kan være manglende kvalifikationer – sprogmæssige eller/og uddannelsesmæssige. Eller helbredsmæssige – nedsat arbejdsevne pga. af fysiske eller psykiske udfordringer. Endelig kan der være sociale udfordringer, som syge eller dårligt fungerende børn eller manglende børnepasning, men også en kulturel forventning om IKKE at deltage på arbejdsmarkedet. Mange i denne gruppe har udfordringer på flere eller mange at disse områder – og drømmen om at deltage på arbejdsmarkedet er blevet fjern og uvirkelig.

I vores arbejdsmarkedsprojekt handler det om at bringe drømmen til live. Vi ønsker at investere i menneskers liv og bringe dem ud af fattigdom.

Virker det så? Vi har allerede gode resultater fra projektet "opgang til opgang", hvor man ved en koordineret social, uddannelses- og arbejdsmarkedsmæssig indsats i samarbejde med familierne får ryddet op i udfordringerne. Nu målrettes denne indsats altså overfor familier, hvor begge forældre er udenfor arbejdsmarkedet.

Det er en sej og lang kamp, hvis man kæmper med psykiske udfordringer eller manglende kvalifikationer. Men de foreløbige resultater fra tilsvarende projekter er positive, og lykkes det, giver det ikke blot forældrene, men også børnene et langt bedre livsperspektiv og indhold – det skaber mere positive og stærkere borgere, og det VINDER hele samfundet på.

Vi vil investere i mennesker i Aarhus.

Steen Bording Andersen (S), byrådsmedlem i Aarhus Kommune beskæftigelsesordfører for socialdemokraterne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Annonce