Annonce
Debat

Læserbrev: Besparelser på busdrift fører til centralisering af uddannelser

Nuværende busruter. Kort: Midttrafik
Annonce

DEBAT: "Jeg ville have været ked af at skulle til Randers eller Aarhus. De fleste af mine venner er i Grenaa. Men hvis der ingen bus var, kunne jeg jo ikke gå her."

Citatet er fra en elev fra HF i Grenaa, der bor i Ørsted 40 kilometer fra Grenaa. Hun udtrykker meget fint, hvad der faktisk er på spil, hvis Region Midt fører de påtænkte besparelser på busdriften ud i livet: Unge djurslændinge, der er afhængige af offentlig transport, vil være nødt til at søge til ungdomsuddannelser i Randers eller Aarhus, selvom de bor tættere på Grenaa og finder det mere attraktivt at gå i skole i Grenaa. Det vil føre til en markant svækkelse af elevgrundlaget for ungdomsuddannelser i Grenaa, og det er derfor en indirekte centralisering af ungdomsuddannelserne.

Dermed står besparelserne i direkte modsætning til regionens uddannelsespolitiske målsætninger. I Regionens Uddannelsespolitik 2016-2020 skriver man: "Regionsrådet understøtte udviklingen af initiativer og løsninger, som har til formål at sikre et decentralt og attraktivt uddannelsestilbud i hele Region Midtjylland." Hvordan harmonerer det med, at Region Midt legitimerer spareplanen med, at unge kan tage en ungdomsuddannelse i Randers eller Aarhus i stedet for i deres nærområde?

Vi må konstatere, at den fine og vigtige uddannelsespolitiske målsætning bliver til varm luft, når den busplan, der skal gælde fra 1. april 2019, træder i kraft. Besparelserne er en trussel mod uddannelsesbyen Grenaa, og de modarbejder alle de gode tiltag, der gøres i Norddjurs Kommune, for at tiltrække børnefamilier og nye uddannelser.

Spørgsmålet om centraliseringer og landområder er et vigtigt tema i den politiske debat. Regeringen har blandt andet sammen med Dansk Folkeparti flyttet statslige arbejdspladser fra København til resten af landet under overskriften "Bedre Balance". Ikke alle har været enige i, at udflytninger af statslige arbejdspladser løser problemet, men ganske glædeligt har et bred udsnit af Folketingets partier været enige om, at man skal passe på, at man ikke træffer beslutninger, som gør landområdernes vækstbetingelser dårligere.

Hvis man mener denne politiske målsætning alvorligt, kræver det, at man på både landsplan, regionalt plan og kommunalt plan er opmærksom på at undgå centralisering ad bagvejen, som følge af at beslutninger på ét område fører til centralisering på andre områder. "Bedre Balance" kræver, at den ene hånd ved, hvad den anden gør.

Region Midts nye spareplan for busdrift viser, at det ikke kun er i Folketinget, at der er problemer med udsynet - det er der åbenbart også i regionsrådet i Viborg. På Djursland spares der på næsten samtlige busruter, der fragter elever til Grenaa. Man henviser, som nævnt, samtidig til, at de unge kan få en ungdomsuddannelse i Randers og Aarhus. Allerede på kort sigt kan denne beslutning medføre, at unge vælger ungdomsuddannelserne i Grenaa fra.

Man skal også tage med i betragtning, at der er unge, som i dag får en ungdomsuddannelse, fordi det er trygt for dem at tage til Grenaa. For disse unge er der en verden til forskel på at skulle til Grenaa og at tage til Aarhus. Der er en stor risiko for, at disse unge kommer til at opgive drømmen om en uddannelse, og dermed for, at færre unge tager en ungdomsuddannelse. Det er til stor skade for både den unge og for samfundet.

Viden Djurs og Grenaa Gymnasium har i mange år i samarbejde med Norddjurs Kommune arbejdet målrettet på at gøre Grenaa til en attraktiv uddannelsesby med et bredt udvalg af tilbud til områdets unge. I Grenaa kan unge tage såvel erhvervsuddannelser som gymnasiale uddannelser. De kan blive social- og sundhedsassistenter, spiludviklere og pædagoger. Dette arbejde er alvorligt truet, når Region Midts besparelser på busområdet tvinger unge til at søge uddannelse i en af de store byer.

Spareplanen for busdrift i Region Midt kommer til at ramme uddannelsesmulighederne for en stor gruppe unge mennesker, og på langt sigt skader det Djursland. Det er i hvert fald ikke en beslutning, der bringer regionen i bedre balance.

Regionale busruter efter 1. april 2019. Kort: Region Midtjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce