Annonce
Debat

Læserbrev: Biodiversitetskrise -så alvorlig som klimakrisen

Moesgård Skov. Foto: Axel Schütt
Annonce

Vi hører stedse om klimakrisen - de fleste forstår, at denne er menneskeskabt. Man taler sjældnere om effekt på biodiversiteten.

Når regnskoven fældes for at dyrke sojabønner, som udskibes til Danmark for at indgå som foder i den alt for store svineproduktion - ja, da udledes der store mængder CO2 - det er klimakrisen. At dette også medvirker til insekters, fugles og andre levende skabningers uddøen, tales sjældnere om. Det er biodiversitetskrisen - den er lige så alvorlig som klimakrisen.

Biodiversitet er det mylder af liv i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt levende, der tilsammen udgør biologisk mangfoldighed og er afgørende for arternes overlevelse - også menneskets.

Ifølge FN's chef for biodiversitet, Cristina Pasca Palmer, vil dette få alvorlige konsekvenser for menneskeheden: "Tabet af biodiversitet er en stille dræber. Det adskiller sig fra klimaforandringer, hvis indvirkning folk mærker i deres hverdag. Det er ikke så åbenlyst, men når man først mærker det, kan det være for sent".

Biodiversiteten er mange steder truet, fordi arter uddør, når store arealer udnyttes intensivt til landbrug, skovbrug, bebyggelse, infrastruktur og produktion. Ifølge Verdensnaturfonden WWF er biodiversiteten i kraftig tilbagegang globalt, og bestandene af en række udvalgte fisk, fugle, pattedyr, padder og krybdyr er samlet set faldet med 58 procent siden 1970. Forskere vurderer, at tabet af biodiversitet er så stort, at der er tale om en økologisk krise, der kan sammenlignes med klimakrisen.

Men der er håb for en mere mangfoldig natur. Hvis man handler i tide, kan man nemlig hjælpe naturen til at genskabe sig selv, viser erfaringer fra tidligere indsatser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-træner klar til sølv-brag: Det er jo helt vildt, at vi står her og nu kun er to point efter FCK

Annonce