Annonce
Debat

Læserbrev: Borgerne køres over af den århusianske byggemani

Illustration: Jens Nex

Lokalplaner ændres, bevaringsværdige bygninger rives ned, dispensationer uddeles med rund hånd, og borgernes høringssvar bliver ignoreret, for i Aarhus Byråd har man vedtaget en "byfortætningspolitik", som står over alt andet, og som tilsidesætter borgernes demokratiske rettigheder.

Der skal tilsyneladende slet ikke være grænser for byfortætningen, når det gælder nybyggeri, og der ses stort på indkigsgener og fratagelse af lys for naboer og genboer. På trods af at præcis de to faktorer, i Bygningsreglementet, er anført som mulige klagepunkter i forbindelse med høringsprocesser. Men som utallige eksempler har vist, er stort set ingen argumenter gode nok til at få byrådet til at pille en etage eller to af den århusianske byggemani.

Bygherrer og arkitekter har selvfølgelig for længst luret, at nedrivnings- og byggetilladelser bliver delt ud med rund hånd, derfor går de til grænsen og som oftest længere, når de udtænker prestigefulde byggeprojekter, som hele tiden bliver lidt højere, lidt længere og lidt bredere. For det er byfortætning og desværre ikke en velovervejet og nænsom byudvikling, det handler om.

Jeg er selv part i en byggesag, som er et godt eksempel på de ovennævnte tendenser. For enden af Klostergade, hvor jeg bor, midt i det gamle Aarhus, har en bygherre søgt om at rive to gamle, sammenhængende huse ned for at bygge nyt og meget stort set i forhold til kvarterets øvrige bebyggelse. De to gamle nedrivningstruede huse på hjørnet af Klostergade og Grønnegade er fra begyndelsen af 1900-tallet. Husene indeholder i alt otte forholdsvis små lejligheder, som er til at betale for almindelige mennesker. Men nu vil man altså bygge nyt på hele hjørnegrunden, hvor der også er en lille privat parkeringsplads samt et næsten 100 år gammelt pæretræ og ikke mindst lidt lys og luft i et ellers tætbebygget område. Det nye byggeri skal være i fire etager hele vejen rundt og bliver så bredt/dybt, at det kommer til at ligge skræmmende tæt på vores hus, så vores grønne og solrige baggård samt vores lejligheder vil komme til at ligge i mørke, og at indkigsgenerne fra nybyggeriet er helt indlysende, ikke kun i forhold til os, men også flere andre baggårde. Det helt groteske er, at man ved det nye mastodontbyggeri kun opnår i alt ni lejligheder, mod de nuværende otte, og at de nye lejligheder bliver udstyret med både tagterrasser og masser af sollys (på vores bekostning).

Naboer og genboer i Klostergade og Grønnegade har, som loven foreskriver, fået mulighed for at gøre indsigelse via høringssvar, og jeg har gennem aktindsigt konstateret, at vi er mange, der har protesteret over de åbenlyse konsekvenser i forhold til indkig og stærk forringelse af lysindfald samt den arkitektoniske stil, som slet ikke passer ind blandt de gamle huse. Men skønt håbet stadig lever (den endelige byggetilladelse er endnu ikke givet), er der ikke noget i den hidtidige politik i Aarhus, der tyder på, at man vil lytte til os. Jeg har fulgt med i mange lignende sager bl.a. her i avisen, og der findes utallige eksempler på, at høringsprocesserne bliver det rene skindemokrati, og at borgernes protester bliver fejet til side.

"Fortætning af byen er et af målene for byens udvikling i Kommuneplan 2017". Sådan lyder det fra Teknik og Miljø igen og igen, når de giver respons på borgernes høringssvar, og det er tilsyneladende en sætning, der overtrumfer alle argumenter, ligegyldigt hvor indlysende negative effekter et nybyggeri vil få på omgivelserne. Man ignorerer fuldstændigt, at der jo skal bo mennesker i den alt for fortættede by, og at også beboere i bymidten har behov for bare en smule lys og luft omkring sig.

Politikerne i Aarhus nedsatte for nogle år siden fællesrådene, som et demokratisk organ mellem politikere og borgere, men også her tegner der sig et billede af skindemokrati, for fællesrådene bliver måske nok spurgt til råds, men sjældent hørt, når de protesterer og udtrykker bekymring i forhold til nybyggeri.

Mig bekendt er ingen af politikerne i Aarhus valgt ind i byrådet på grund af deres positive indstilling til byfortætning. Jeg husker ikke, at det emne overhovedet har været en del af valgkampagnerne. Så heller ikke ved kommunalvalget har borgerne haft mulighed for at stemme i forhold til de respektive partiers holdning til byudvikling.

Det er derfor på høje tid, at vi som borgere i Aarhus kræver, at politikerne står frem og giver et tydeligt svar på, hvor langt de har tænkt sig at gå i byfortætningens hellige navn. Er der overhovedet en grænse? Eller er vi på vej tilbage til en tid med små, mørke baggårde, og hvor manglen på sollys medfører kolde og fugtige boliger?

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce