Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Byens gamle villaer slagtes

En tåbelig og utidssvarende ejendomsregistrering ”tvinger” Aarhus Byråd til at tage indlysende og forkerte beslutninger, da det ellers vil få økonomiske konsekvenser. Resultatet er på sigt, at vores fælles kulturbyhistorie forsvinder. Men flertallet af byrådspolitikerne accepterer åbenbart situationen og er tilfredse med at handle i blinde.

Da byrådet ankom til mødet på Aarhus Rådhus onsdag, blev de budt velkommen med bannere og engagerede borgere fra Frederiksbjerg, som kæmper for at bevare villaen Skt. Pauls Gade 5. Budskabet på bannere og løbesedler var bl.a.: Bevar kulturmiljøet og Stop fortætning i Aarhus. Få minutter senere godkendte byrådet endnu en nedrivning af en gammel villa i Langelandsgade.

Som forsvar for handlingen sagde Ango Winther (S): ”Er den bevaringsværdig, så skal vi huske på, at hvis ikke vi giver lov til at ændre byggeriet på den her grund, er chancen, for at vi kommer til at overtage den, rimelig stor”. Hvorfor så ikke lave reglerne om, Ango Winther? Det er jo ikke en naturlov eller Moses, som har udformet spillereglerne. Men måske er socialdemokraterne alligevel glad for ordningen, så man kan leve op til den fortætningsstrategien, som borgerne hader.

I Skt. Pauls Gade er der igen søgt om tilladelse til at nedrive en stor villa – kendt som I.O.G.T.-huset. I stedet skal der opføres en etageejendom. Villaen har kommunens bevaringsværdi 5. Det betyder i praksis, at ejeren kan gøre, hvad han vil. Var huset i kategori 1-4, kunne kommunen agere restriktivt.

Kommunens registrering er i øvrigt helt forkert! Ifølge "Registrant for Frederiksbjerg Øst" opnår villaen nemlig den højeste kvalitetsgruppe. Dermed vurderes bygningen – tilsammen med omgivelserne – at skabe en særdeles bevaringsværdig helhed. Bevaringsværdi og kvalitetsgruppe har i kommunens optik intet med hinanden at gøre - her kræves vist en forklaring!

Frederiksbjerg-kvarteret er i kommuneplanen udpeget som et værdifuldt og sårbart kulturmiljøområde. Lokalt Kulturmiljøråd følger trop omkring Skt. Pauls Gade og mener, at der bør udvises respekt i forhold til de fysiske ændringer, der sker i forhold til naboejendomme, samlede gadeforløb og karakteristika for kvarteret som helhed.

I kølvandet på en ustruktureret byudvikling og fortætningsstrategi følger beboernes afmagt og frustration. Den byudvikling, som politikerne roser, har forvandlet Aarhus til et ustruktureret klondike, hvor investorer, byudviklere og arkitekter jagter guld under regnbuen og kender prisen på alting, men værdien af ingenting - alt imens borgerne i VORES BY måbende betragter "ødelæggelserne".

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad ligger stadig nummer et

Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce