Annonce
Debat

Læserbrev: Byg 20.000 hjem til studerende

Portræt/Rabih Azad Ahmed - han er en af spidskandidaterne - serien af samme navn. Foto: Axel Schütt

I disse dage begynder 64.943 nye studerende landet over på en videregående uddannelse. Omkring 12.000 af dem i Aarhus. Dermed er jagten på studieboliger gået ind igen. En boligjagt, der for mange unge er intens og forvirrende.

Ifølge Dansk Byggeri mangler 4.000 nye studerende i Aarhus akut et sted at bo. Nogle af dem kan måske søge midlertidigt ly på en venindes sofa eller i en tantes kælder, men det er ikke alle, der er så heldige. For mange unge er studiestarten et virvar af boligsider, Facebookbeskeder, flyttekasser og fremvisninger, mens man sover på en ny sofa hver uge. Læg dertil introprogrammer, rusture og starten på en helt ny tilværelse i en ny by med nye mennesker. Det er en ustabil start på studielivet, som Danmarks største studieby ikke kan være bekendt. Vi er nødt til at sikre, at de studerende får en stabil start på studielivet.

Radikale Venstre vil derfor sætte 285 millioner kroner af til at sikre 20.000 nye ungdomsboliger over de næste 10 år. Til det formål vil vi oprette en ungdomsboligfond, som skal finansieres ved at fjerne skattefordelene ved forældrekøb. Det skal ikke kun være unge med velhavende forældre, der kan finde en bolig. Fonden skal give støtte til de kommuner, hvor behovet for studieboliger er størst - for eksempel Aarhus, og den skal sikre, at boligerne kan betales på en SU. For selvom der bygges studieboliger i både Aarhus og København lige nu, er mange af dem alt for dyre, til at de studerende rent faktisk betale for dem.

En stabil start på studielivet og en tryg base under studietiden skal være mulig for alle, uanset om man er tilflytter fra Herning eller Herlev, Hjørring eller Jelling. Det skal ikke afhænge af, om ens forældre kan købe en lejlighed til en i midtbyen. Det skal ikke afhænge af, at man har råd til at betale en husleje, der ligger langt over et SU-budget.

Vi politikere taler ofte om, hvor glade vi er for, at flere unge tager en uddannelse. Uddannelse er en investering i Danmarks fremtid og det, vi skal leve og udvikle os af i mange år fremover. Også i Aarhus, Danmarks største studieby. Det bør vi anerkende ved at skabe gode rammer for de studerendes studieliv og sikre, at nye studerende får en stabil start på studielivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce