Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Byinventar er også træer

Wolfgang Weissschädel, formand for Foreningen Træer og Landskab, Elstedvej 53, Terp

I Foreningen Træer og Landskab ser vi med bekymring på fortætningspolitikken i Aarhus Kommune. Det er naturligvis, fordi fortætningen hastigt fjerner muligheden for grønne åndehuller i bybilledet.

Særligt bekymrende bliver det så, når et fællesråds formand vælger at stoppe sit hverv i frustration over den manglende lydhørhed i kommunen for blandt andet ønsket om mere grønt. Det er netop sket i Fællesrådet for Møllepark-Vesterbro-Kvarteret.

"Fællesrådet er borgernes talerør til byråd og den kommunale forvaltning", kan man læse på kommunens hjemmeside. Det indebærer ikke, at fællesrådene skal fastlægge byudviklingen. Men fællesrådene har nu stigende fokus på nødvendigheden af træer og grønt i bymæssig bebyggelse og plæderer for løsninger, hvor netop det grønne også har plads i byen.

I en by, der vokser, og hvor der hvert år er en nettotilgang på lidt over 5000 borgere, er der selvsagt behov for nye bygninger. Men er det nødvendigt at inddrage fredede bygninger og grønne pladser til formålet i det omfang? Allerede i antikkens Rom 1500 år fvt. blev man klar over, at byfortætning ikke kunne stå alene. Der var, efter krav fra alle sociale lag, også behov for parker. Der var allerede dengang erkendelse af, at man havde brug for byplaner også ud fra et sundhedsperspektiv.

Gennem de seneste mange år er der forsket i forståelsen for grønne områder. I dag ved man, at den mentale sundhed styrkes, når mennesker har udsigt og adgang til det grønne. Om det så bare er et lille hjørne i en gade eller en lille ubebygget plads, hvor der står et par træer, og græsset er grønt, har det betydning for menneskers mentale og dermed fysiske sundhed. Sjovt nok, så har eksamensbordet gennem mange årtier været grøn. Hvorfor? Fordi man har vidst, at den grønne farve virker beroligende og fremmer koncentrationsevnen.

I tillæg til foranstående er man i dag, som aldrig før, bevidste om træets betydning i klimasammenhæng. Det handler ikke kun om CO2-optag, men også om læ, skygge, fugleliv og luftkvalitet. Alle disse forhold bør naturligvis indtænkes i byudviklingsplanerne.

Men Aarhus Kommune har ikke en træpolitik. Derfor kan investorer nærmest risikofrit fælde træer, der står i vejen for etagemeter. Det har vi set flere eksempler på gennem det seneste halve år. Heldigvis opdages disse "selvtægtshandlinger" af borgere, der har forstået træers betydning i alle sammenhænge, og som har glæde af udsigten til træerne og naturen omkring dem.

Foreningen Træer og Landskab har opskriften til en progressiv træpolitik med tilhørende træfond, der i det store og hele vil kunne finansiere ikke blot genplantning i forbindelse med nødvendig fældning, men også bidrage med mere plantning generelt. Byinventar er ikke kun bænke, busskure og buster m.v.. Byinventar er også træer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce