Annonce
Debat

Læserbrev: Byrådet skal ikke diskriminere ved udlejning af boliger

Keld Hvalsø. Foto: Kim Haugaard

Byrådet i Aarhus er på vej til at vedtage forslag, om udlejning af almene boliger, der vil være diskriminerende overfor flere grupper, især mennesker med et handicap og med ikke-vestlig baggrund. Enhedslisten tager skarpt afstand fra denne diskrimination.

"Håndholdt balanceret anvisning" kaldes de nye regler, som for tiden behandles i byrådet. Det gælder muligheden for at leje en bolig i udsatte boligområder, og de nye regler er en meget betænkelig udvidelse af reglerne i "kombineret udlejning", der har været anvendt i flere år.

Reglerne i "kombineret udlejning" handler om at få flere beboere, der har arbejde, til at bo i udsatte boligområder og samtidig begrænse tilflytning af folk på offentlig forsørgelse. Men med de nye regler vil det fremover handle lige så meget om at forhindre især folk med handicap og folk med ikke-vestlig baggrund i at flytte ind.

I Enhedslisten er vi imod diskrimination af mennesker, hvad angår indkomst, handicap, sygdom, etnicitet eller på anden måde social status. Det er samtidig vigtigt, at alle mennesker har en god bolig.

Byrådet ønsker, at anvisning efter statsborgerskab blive erstattet af "ikke-vestlig baggrund". Det begrundes med, at der i regeringens ghettoplan lægges vægt på, at andelen af ikke-vestlige borgere ikke må overstige 50 procent i de almene boligområder.

Men hvad ønsker byrådsflertallet at forstå ved "ikke-vestlig baggrund"? Er det tyrker? Araber? Jøde? Afrikaner? Inder? Koreaner? Eller er det mennesker, hvis far og/eller mor er tyrker? Araber? Jøde? Afrikaner? Inder? Koreaner?

Og hvad med mennesker, der som børn blev adopteret fra Indien eller Korea? Vil man diskriminere efter etnicitet/race, handicap, dagpengemodtagelse?

Men man er åbenbart godt klar over, at man er på gyngende grund, for man spurgt Justitsministeriet, om det overhovedet er lovligt.

Vi er imod det, hvad enten det er lovligt eller ej, for det er i hvert fald diskriminerende. Og så har det jo slet ikke noget at gøre med, om folk har et arbejde.

På samme måde vil man fremover udelukke lejere fra visse almene boligområder, hvis de får førtidspension, dagpenge, sygedagpenge eller er i et ressourceforløb. Med dette indfører man en reel diskrimination af mennesker med handicap, der ikke kan ændre på, at de får førtidspension.

De nye regler er et kraftigt angreb på de almene boliger, der altid har været uhyre vigtig for alle grupper, især de mest udsatte grupper i samfundet. Og noget af det fineste er det demokrati, som er i den almene boligsektor. Det skal vi sikre og ikke sætte ud af kraft, som der her lægges op til.

I virkeligheden er det store værdiskred, at byrådsflertallet ikke ser et problem i at diskriminere efter etnicitet/race, handicap, dagpengemodtagelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce