Annonce
Østjylland

Læserbrev: Byrådsflertal for et tvivlsomt aktiekøb

Kommunen skal ikke købe aktier i selskaber, der krænker Geneve-konventionen.

Som avisen skrev forleden, gik der storpolitik i det seneste byrådsmøde. Det er rigtigt, historien er denne:

Favrskov Kommune skal have revideret den »finansielle strategi« - om hvordan kommunen anbringer sine likvide midler. Det skal naturligvis gøres så sikkert som muligt, men der er dog mulighed for at sætte en mindre del i aktier.

Da Økonomiudvalget behandlede sagen, gik Joachim Laursen (S) imod at købe aktier. Det forstår jeg godt, det er naturligvis mere risikabelt end obligationer. Men der kan jo være selskaber, som det kan være relevant at have aktier i. Det havde jo for eksempel været bedre hvis de danske kommuner havde købt DONG's aktier, end at Bjarne Corydon (S) solgte dem til Goldman Sachs.

Annonce

Det kan dog være etiske problemer med aktier. EL mener ikke, at kommunen skal anbringe sine penge i tvivlsomme firmaer. Heldigvis står der også i den nye strategi at kommunen ikke må investere i selskaber der krænker »menneskerettigheder, arbejdsforhold, miljø, sundhed, korruption, organiseret kriminalitet og forretningsetik«.

Det var denne lange liste jeg på byrådsmødet forsøgte at udvide, så selskaber der krænker konventioner om krig og besættelse, også udelukkes. Det er ikke et hypotetisk spørgsmål, der er mange selskaber der arbejder på den besatte Vestbred i Palæstina eller i Vest-Sahara (der er besat af hhv. Israel og Marokko).

Der var desværre kun tre andre der støttede mig, men sagen burde være helt klar. Der står nemlig i den fjerde Geneve-konvention (som Danmark har tiltrådt) at »Besættelsesmagten må ikke deportere eller overføre dele af sin egen civilbefolkning til det område, den besætter« - og det er jo netop det Israel og Marokko har gjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce