Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Byudviklingen skal bruges, ikke stoppes

Vi skal i stedet holde fokus på, at når vi udvikler Aarhus, så gør vi det ikke, for at nogen kan tjene endnu flere penge på at bygge byen. Vi gør det, for at Aarhus bliver en endnu bedre by, der hænger bedre sammen.

Annonce

18. december havde Peder Størup (PS) et indlæg, "Kære byråd og forvaltning - se muligheder frem for begrænsninger", hvor han plæderer for, at vi i Aarhus skal "sætte byudviklingen i bero". Interessant nok bor PS selv på Kystvejen. Hvor ønsker han sig så byudviklingen? Ja, "udenfor centrum". Altså "not in my backyard"/"ikke i min baghave".

Siden 2013 er der kommet 12.000 flere indenfor Ringgaden (heraf 3.000 på Aarhus Ø), men samtidig 20.000 flere udenfor Ringgaden. Så byudviklingen er ikke alene foregået i PS' baghave. Heller ikke i fremtiden: Befolkningsvæksten de næste 10 år bliver ifølge kommunens prognose dobbelt så stor udenfor som indenfor Ringgaden.

Stopper vi udviklingen i Aarhus, som PS plæderer for, så vil udviklingen måske komme udenfor Aarhus i stedet. Resultat: Meget mere trafik på indfaldsveje, der allerede i dag er overbelastede. Fortætning betyder derfor også noget for, om det stadig er til at bo i Aarhus i fremtiden: Når man ikke kun bor et sted, arbejder et andet og har sin fritid et tredje, så falder behovet for den biltransport, der i dag udleder næsten lige så mange drivhusgasser, som hele landbruget gør, og som faktisk ikke har rykket sig en tøddel de seneste 30 år.

"Jo mere man bygger, jo flere flytter til centrum", skriver PS. Men han glemmer helt efterspørgslen. Hvis der ikke bliver bygget mere, men efterspørgslen fortsat er høj eller endda stigende, ja, så stiger priserne på at bo i Aarhus meget mere, end de allerede gør. Så bliver Aarhus et slaraffenland for skruppelløse ejendomsinvestorer som Blackstone, som så ville opkøbe mere og mere af den eksisterende bygningsmasse og gøre Aarhus til en ren velhaverghetto. Allerede i dag koster det 10.000 kroner om måneden at bo i en gennemsnitlig privat lejelejlighed bygget efter år 2000.

Vi skal i stedet holde fokus på, at når vi udvikler Aarhus, så gør vi det ikke, for at nogen kan tjene endnu flere penge på at bygge byen. Vi gør det, for at Aarhus bliver en endnu bedre by, der hænger bedre sammen. Hvad betyder det? Blandt andet, at vi som by stiller langt større krav til dem, der bygger. De må aflevere noget af deres tårnhøje profit, når vi tvinger dem til at bygge pænere, mere harmonisk, mere bæredygtigt – og på en måde, så byggeriet giver noget til vores by, for eksempel idrætsfaciliteter og infrastruktur, fremfor bare at være en pengemaskine. Aarhus er attraktiv, så vi kan godt stille flere krav.

PS vil gerne, at vi som by ser på løsninger og muligheder. Her er én: Byg meget mere alment boligbyggeri, både etagebyggeri og rækkehuse. Hvorfor? Fordi huslejen er en tredjedel lavere, og der ikke er nogen, der tjener penge på det.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

Annonce