Annonce
Debat

Læserbrev: CO2-udledning, økologi og miljø

Illustration: Jens Nex
Annonce

I Århus Stiftstidende 29. december harcelerer Jørgen Lund Christiansen mod økologi og fremhæver igen konventionelt landbrug.

Hvad klimaeffekt angår er det korrekt, at der måske kan være en lille fordel ved konventionelt landbrug, hvis der dyrkes helt optimalt (videnbaseret). Det ændrer dog ikke ved Danmarks ansvar for at nedbringe CO2-udledningen. Den enkelte må tage ansvar, men vigtigst er det, at modige politikere træder i karakter.

Her må arbejdes med reduktion af flytransport, anden transport, bygningsopvarmning - og også nedbringelse af landbrugets samlede areal i Danmark. Sammen med Bangladesh er Danmark det mest intensivt dyrkede land i verden. Landbrugsjord udgør 61 procent af vores areal (ifølge FAOstat 2017).

Lige så alvorlig som klimakrisen er krisen inden for biodiversitet (arternes mangfoldighed). Danmark har forpligtet sig til at nå FN's 20 biodiversitetsmål - og har kun udsigt til at nå to af disse til tiden! Færre dyrearter, insekter og naturarealer kan få konsekvenser for menneskeheden (ifølge FN's chef for biodiversitet Christina P. Palmer).

Spredning af sprøjtegifte er medvirkende til en enorm tilbagegang i vores biodiversitet. Viben, lærken og sangfugle er i tilbagegang. Det samme gælder harer, agerhøns og dyr i det åbne land. Vilde blomster findes ikke i nærheden af sprøjtede marker.

Af Danmarks forbrug af sprøjtegifte tegner landbruget sig for de 99 procent (ifølge Danmarks Statistik). På landbrugsarealet dyrkes hovedsageligt dyrefoder, der er medvirkende til vores alt for store svineproduktion. Vi er det land i verden med flest svin pr. indbygger! Vores grundvand er i fare - det har flere kommuner, bl.a. Aarhus og Skanderborg set. Her diskuterer man forbud mod sprøjtegift på marker nær vandboringer. Miljøministeren, der nu også forstår dette problem, vil forbyde sprøjtning nær boresteder og plante mere skov. Man er klar over, at vi uden indsats får ødelagt grundvandet på grund af nedsivning om 10-20 år.

Tilbage til økologien: Det er vel kun forståeligt, hvis forbrugerne i stadig højere grad foretrækker økologiske produkter. Det er forbrugernes eneste mulighed for at sikre, at man ikke spiser fødevarer med rester af sprøjtegifte i - uanset om man i dag kan måle det eller ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Annonce