Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Danmark er afhængig er stærke uddannelser – også i Midtjylland

Aarhus har længe været en uddannelsesby, ja faktisk har Aarhus landets største koncentration af studerende. Det er et stærkt brand, men det er også af afgørende betydning for byens og omegnskommunernes udvikling, at der er stærke uddannelsesinstitutioner, der leverer viden og arbejdskraft til erhvervslivet, organisationer og institutioner.

De århusianske studerende fortjener alle en kvalitetsuddannelse uanset, om de går på universitetet, VIA University College, musikkonservatoriet, Erhvervsakademi MidtVest eller på et af de andre uddannelsessteder. Derfor bør det være et centralt valgkamptema at stoppe de uddannelsesnedskæringer, som har kørt de sidste år.

Siden 2016 er der sparet to procent på uddannelserne hvert eneste år, og regeringen har foreløbig meldt ud, at besparelserne fortsætter frem til 2022. Den melding håber jeg, at den siddende regering ændrer, når valget udskrives. Jeg håber også, at oppositionen dagsordensætter, at uddannelse skal prioriteres frem for udsultes. Og så sætter jeg min lid til, at folketingskandidaterne i Aarhus-området vil have vigtigheden af stærke uddannelser højt på dagsordenen, når de går til valg.

For hvis ikke politikerne bremser sparekursen på uddannelserne, skal der de kommende år i Region Midtjylland spares 2,1 milliarder kroner på de videregående uddannelser. Det svarer til godt 800 færre undervisere på midtjyske videregående uddannelsesinstitutioner i 2022. Oveni de milliardbesparelser kommer lignende besparelser på ungdomsuddannelserne.

Uddannelserne er allerede under massivt pres. Afskedigelser af undervisere og administrativt ansatte samt mindre undervisning og vejledning af de studerende vil utvivlsomt få konsekvenser for uddannelseskvaliteten. Og på længere sigt får det negative konsekvenser for hele den midtjyske region og de øvrige landsdele, at der er sparet på det væsentligste råstof, som vi har, nemlig viden og uddannelse.

Derfor er min opfordring til politikerne i folketingsvalgkampen: Husk, hvor vigtig en rolle stærke uddannelsesinstitutioner spiller for Aarhus og for hele landet. Lad os få visionerne tilbage i uddannelsespolitikken og lagt to-procentbesparelserne i graven. Gode uddannelser er vigtige for, at vi fortsat kan udvikle hele samfundet.

Annonce
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce