Annonce
Læserbrev

Læserbrev: De ældre betaler budgetgildet

Hvorfor forlod jeg og mit parti forhandlingerne om næste års budget?

Det er ret simpelt. Jeg forlod budgetforhandlingerne, fordi borgmesterens prioritering af ældreområdet ikke står mål med, hvad vi står over for af udfordringer.

Han sagde efter budgetforliget, at der med forliget var givet et løft til hjemmeplejen på otte millioner kroner. Men det klinger hult, når vi kigger ind i en sparerunde på ældreområdet, fordi vi lykkeligvis lever længere og derfor også bliver flere ældre med handicap.

Der er ikke tale om et løft. Der er knap nok tale om et plaster på såret.

I 2010 havde Sundhed og Omsorg 62.000 kr. til hjemmeplejeydelser per borger, der er 80 år eller mere. Det beløb er i 2019 reduceret til 53.000 kr., og prognosen siger, at i 2023 vil der være 49.000 kr. til rådighed.

Selvom det kan synes trangt, er jeg alligevel stolt af den indsats hjemmeplejen og medarbejderne leverer hver eneste dag i Aarhus.

Borgmesteren på de bonede gulve er tilsyneladende for langt fra virkeligheden. Oven på budgetforhandlingerne kan det være relevant for borgmesteren at tage et tjek ude i virkeligheden, da han tilsyneladende ikke har tilstrækkeligt indblik i ældreområdet. Derfor inviterer jeg borgmester Jacob Bundsgaard på en uges praktik i hjemmeplejen for at tale med medarbejderne og de ældre.

For skal borgerne fortsat have samme service i ældreplejen, så skal der flere penge på bordet. De otte millioner kroner til hjemmeplejen, budgetpartierne blev enige om, er vi glade for, selvom vi havde bedt om mere. For der skal mere til, for at det kan mærkes derude hos den enkelte medarbejder, som savner mere tid til at holde i hånd og tage en snak med den ældre, der har en dårlig dag og er ked af det.

Ældreområdet blev ikke prioriteret i år, men så bør det ske ved næste års forhandlinger.

DF forlod forhandlingerne, blandt andet fordi vi har store og stigende udgifter på ældre-handicapområdet.

Når en borger med et handicap overgår til ældreområdet, skal vi naturligvis leve op til samme serviceniveau, som borgeren kommer med. Men det kan vi kun, hvis pengene også følger med – og det gør de ikke.

Der bliver simpelthen tilført for få penge fra den samlede pengekasse i Aarhus Kommune, til at magistratsafdelingen Sundhed og Omsorg kan håndtere udgifterne til ældre med handicap.

Sundhed og Omsorg kigger på stigende udgifter på et tocifret millionbeløb de næste fire år. Og pengene kan kun tages ét sted fra, og det er fra de ældre plejekrævende borgere.

Man kunne få den mistanke, at fordelingen af budgetmidler til velfærdsydelser i Aarhus i for høj grad er præget af, hvilke velfærdsområder borgmesteren og hans røde flertal er ansvarlige for. Det er ikke fair over for de ældre borgere i Aarhus.

Annonce
Jette Skive. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce