Annonce
Debat

Læserbrev: Den dag de rige forsvandt

Filip Steffensen, retsordfører i Liberal Alliances Ungdom. Privatfoto

Blandt venstrefløjen er der en udbredt anskuelse af, at de rige bør betale mere i skat. Men påtænkes der overhovedet i disse kredse, hvad disse høje skatter har af konsekvenser for vores samfund og for hele velfærdssamfundets forsørgelsesgrundlag?

I den globaliserede verden med fri bevægelighed for kapital og arbejdskraft lever vi konstant i konkurrence med resten af verden om at tilbyde favorable vilkår for dem, der udgør hele fundamentet af velfærdsstaten; virksomhederne, der skaber arbejdspladser og veluddannet arbejdskraft, der har den viden, som den øvrige verden efterspørger.

Det interessante er dog, hvad der sker med disse, når vi i vores kamp for udligningen af ulighed vælger at beskatte disse grupper markant hårdere. I dag betaler den ene procent rigeste andel af befolkningen 9,5 procent af de samlede skatter og afgifter, viser tal fra Cepos.

Illusionen om et større forsørgelsesgrundlag for de mindrebemidlede holder langt fra i lige så høj grad stik i den nutidige globaliserede verden, som den gjorde før i tiden. I en rapport fra De Økonomiske Råd konkluderes, at en øget marginalskat på seks procentpoint for de ti procent rigeste vil mindske deres skattebetalinger med næsten en milliard, fordi de i mindre grad vil finde det lønsomt at arbejde. Derimod vil de høje skatter tilskynde en ekstra fridag, hvilket i sidste ende fjerner hele grundlaget for velfærdsstaten.

Virksomhederne risikerer at flytte ud af Danmark, og den velkvalificerede arbejdskraft flytter derhen, hvor deres viden bliver efterspurgt. Høje skatter bevirker altså en markant forringet konkurrenceevne for Danmark, og hvem står så tilbage som tabere og vindere? Virksomhederne og de højtuddannede skal nok klare sig i udlandet. Befolkningen tilbage i Danmark vil derimod opleve nedgang i levestandard, og de værdigt trængende har ikke længere samme muligheder for hjælp, når forsørgelsesgrundlaget er på vej til at blive fjernet.

Så kære venstrefløj, de afskrækkende høje skatter har den modsatte effekt: I sidste ende vil det gå ud over de allersvageste - dem, som vi bør tage os godt af og hjælpe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce