Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Den nye europæer

Annonce

Det er klart, at der er brug for noget nyt i EU. Ny dynamik, ny energi og ny fremdrift. Noget visionært og samtidig håndgribeligt, konkret og til at forstå.

Vi skal bygge videre på det, der har skabt fred og velstand de sidste 40 år. Vi er afhængige af verden, og verden er afhængig af Europa - økonomisk, socialt og kulturelt.

Resten af verden kan lide Europa - vores "europæiske livsstil", en ligevægten mellem individuel frihed, solidaritet, marked og økonomisk dynamik. Millioner besøger os hvert år for at opleve den europæiske livsstil.

Men den 'europæiske livsstil' er i fare. Ekstremer vinder frem. Tonen skærpes. Vi tvivler på politikeres evne til at løse de store udfordringer: klima, miljø, finans og social ulighed.

Vi har derfor brug for den nye europæer til at gentænke den europæiske livsstil. Og hvordan er hun så? Hun er fleksibel, innovativ og engageret. Hun vil have frihed til at forfølge sine lidenskaber og eksperimentere med nye ideer. Hun behersker ny teknologi til at forbinde, skabe, bidrage, vælge og udfordre.

Hun udfordrer hierarki og konventionel tænkning. Hun ved, at fremtiden er konstant forandring, fleksibilitet og evnen til at finde nye veje.

Hun er stolt af sine rødder. Stolt at være dansker, tysker, bulgarer eller spanier. Hun kender egne styrker, og hvordan de kan bidrage til nye ideer og løsninger. Hun er nysgerrig, åben, respektfuld og empatisk.

Hun ved, at frihed er ikke en luksus. Frihed kan aldrig tages for givet.

Hun viser personligt initiativ, kreativitet og passion. Hun vil være med til at forme fremtiden for eget land, for Europa og for verden.

Hun ønsker at blive hørt. Hun ønsker at bruge den direkte kontakt til andre europæere via sociale medier. Hun forbinder Europa på nye og innovative måder. Hun er mobil - mentalt og fysisk. Hun vælger, hvor hun vil arbejde, hvordan hun arbejder, med hvem hun arbejder, og hvad hun vil arbejde med.

Hun har mod. Hun udfordrer autoritet. Hun ved, hvad hun vil, men er også villig til at gå på kompromis. Som med ægteskabet: åbenhed til at tale om, hvad der foregår mellem parterne, en vilje til kompromis, gensidig respekt og en oprigtig forståelse af familiens værdi.

Hun tænker positivt. Hun fokuserer på fælles interesser - det, der forener, ikke det, der skiller.

Hun føler sig stærk. Hun har en "can-do"-mentalitet. Hun sætter pris på mangfoldighed. Og hun ved, hvordan man bygger stærke broer på tværs af personlige, faglige og kulturelle forskelle. Den nye europæer taler flere sprog. Hun har dyb respekt for sit eget sprog, men har også evnen og viljen til at bevæge sig hen imod hinanden i daglig kontakt og omgang.

Lad os i Danmark gå i spidsen for at udvikle denne nye europæer. Lad de unge komme til. Giv dem stemme, giv dem ansvar. Og lad dem løfte ikke kun Danmark, men også Europa og resten af verden. Fremtiden er deres.

Povl Henningsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce