Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Den nye europæer

Det er klart, at der er brug for noget nyt i EU. Ny dynamik, ny energi og ny fremdrift. Noget visionært og samtidig håndgribeligt, konkret og til at forstå.

Vi skal bygge videre på det, der har skabt fred og velstand de sidste 40 år. Vi er afhængige af verden, og verden er afhængig af Europa - økonomisk, socialt og kulturelt.

Resten af verden kan lide Europa - vores "europæiske livsstil", en ligevægten mellem individuel frihed, solidaritet, marked og økonomisk dynamik. Millioner besøger os hvert år for at opleve den europæiske livsstil.

Men den 'europæiske livsstil' er i fare. Ekstremer vinder frem. Tonen skærpes. Vi tvivler på politikeres evne til at løse de store udfordringer: klima, miljø, finans og social ulighed.

Vi har derfor brug for den nye europæer til at gentænke den europæiske livsstil. Og hvordan er hun så? Hun er fleksibel, innovativ og engageret. Hun vil have frihed til at forfølge sine lidenskaber og eksperimentere med nye ideer. Hun behersker ny teknologi til at forbinde, skabe, bidrage, vælge og udfordre.

Hun udfordrer hierarki og konventionel tænkning. Hun ved, at fremtiden er konstant forandring, fleksibilitet og evnen til at finde nye veje.

Hun er stolt af sine rødder. Stolt at være dansker, tysker, bulgarer eller spanier. Hun kender egne styrker, og hvordan de kan bidrage til nye ideer og løsninger. Hun er nysgerrig, åben, respektfuld og empatisk.

Hun ved, at frihed er ikke en luksus. Frihed kan aldrig tages for givet.

Hun viser personligt initiativ, kreativitet og passion. Hun vil være med til at forme fremtiden for eget land, for Europa og for verden.

Hun ønsker at blive hørt. Hun ønsker at bruge den direkte kontakt til andre europæere via sociale medier. Hun forbinder Europa på nye og innovative måder. Hun er mobil - mentalt og fysisk. Hun vælger, hvor hun vil arbejde, hvordan hun arbejder, med hvem hun arbejder, og hvad hun vil arbejde med.

Hun har mod. Hun udfordrer autoritet. Hun ved, hvad hun vil, men er også villig til at gå på kompromis. Som med ægteskabet: åbenhed til at tale om, hvad der foregår mellem parterne, en vilje til kompromis, gensidig respekt og en oprigtig forståelse af familiens værdi.

Hun tænker positivt. Hun fokuserer på fælles interesser - det, der forener, ikke det, der skiller.

Hun føler sig stærk. Hun har en "can-do"-mentalitet. Hun sætter pris på mangfoldighed. Og hun ved, hvordan man bygger stærke broer på tværs af personlige, faglige og kulturelle forskelle. Den nye europæer taler flere sprog. Hun har dyb respekt for sit eget sprog, men har også evnen og viljen til at bevæge sig hen imod hinanden i daglig kontakt og omgang.

Lad os i Danmark gå i spidsen for at udvikle denne nye europæer. Lad de unge komme til. Giv dem stemme, giv dem ansvar. Og lad dem løfte ikke kun Danmark, men også Europa og resten af verden. Fremtiden er deres.

Annonce
Povl Henningsen. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce