Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Den værste forbrydelse

Sagen om Britta Nielsen tog mandag en tragikomisk drejning, da forsvarsadvokaten argumenterede for, at kontrollen i Socialstyrelsen var for dårlig, og at straffen for Britta Nielsens tyveri af 117 millioner kroner derfor burde sættes ned. Med andre ord, så kan man ikke forvente, at en borger overholder loven, hvis ikke vi kontrollerer deres færden.

Tanken er naturligvis grotesk, men at argumentet overhovedet kan fremføres med bare et minimum af seriøsitet, afslører, at der er noget helt galt med den måde, vi har indrettet vores samfund på. Vi har vænnet os til så massiv kontrol af vores arbejde, at vi føler os utrygge, hvis vi ikke har dokumenteret alt, hvad vi gør. Undersøgelser viser, at for eksempel sygeplejersker bruger ned til en femtedel af deres tid sammen med patienterne, og langt størstedelen af deres reelle arbejdstid går med at udfylde skemaer og deltagelse i formålsløse møder.

Derfor vil Mette Frederiksens 1000 nye sygeplejersker heller ikke betyde ret meget i det store hele, så længe vi misbruger deres tid i et system, der er mere optaget af at dokumentere, at alt er gået rigtigt for sig, end af at der er tid til patienten.

Hvor Brittas forbrydelse handler om grådighed, så handler den forbrydelse, vi hver dag udsætter læger, sygeplejersker og terapeuter for i den offentlige sektor, om mistillid. En dyb og inderlig mistillid til, at folk kan løse den opgave, som de er uddannet til. Et faktum, der kan virke paradoksalt i Danmark, der normalt kendes som verdens mest tillidsfulde samfund.

Hvis vi måler i kroner og ører, så løber udgifterne til formålsløst papirarbejde og overflødige møder op i milliarder. Men ser vi nogle få år ud i fremtiden, så kommer vi til at mangle tusindvis af læger og sygeplejersker til at tage sig af et væsentligt større antal ældre. Mennesker, som ganske enkelt ikke kan få en ordentlig hjælp, hvis vi fortsætter med at basere vores sundhedssektor på mistillid og bruge vores ressourcer på kontrol.

Spørgsmålet bliver så, hvilken forbrydelse, der er den værste …

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-anfører vækkede begge børn ved scoring i overtiden: - Men det var det værd

112

Plørefuld polak tilbageholdt: Promillen var så høj, at politiet ville have ham fængslet

Aarhus For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Østjylland

Mand indlagt efter mail til politiet: - Det er altid alvorligt at true politiet

Annonce