Annonce
Debat

Læserbrev: Der er langt fra en rød numse til kommunernes budget-fikumdik

børneinstitutioner pædagoger pædagog vuggestue spare inklusion nex

Hvad betyder det for et grædende barn, at en pædagog ikke kan tage sig af det, fordi pædagogen står alene med for mange børn til at kunne varetage det enkelte individs behov? Alle forældre kender konsekvensen, hvis der ikke er tid.

I Socialstyrelsen har de en regnemodel, der kaldes Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM. Den sætter fokus de på økonomiske fordele, der kan være ved at investere i sociale indsatser.

Den burde Aarhus Kommune bruge for at få tal for, hvilken effekt der er ved at sætte penge af til velfærd frem for kommunens evindelige nedskæringskataloger.

Jeg er overbevist om, at effekten af nedskæringskataloget vil være, at vi kan se frem til en enorm regning, når det gennemføres, og et helt skævt samfund i fremtiden.

Hvis vi havde regnemodeller som SØM, ville vi se, at en social investering, ville komme mange gange igen. Professor James J. Heckman påpeger også, at det er god investering at støtte børnene tidligt. Det giver bedre effekt at forebygge, det er dyrt at rette op senere i livet. Jeg er derfor også overbevist om, at flere pædagoger på 0-6-årsområdet vil give et massivt afkast. Et andet studie viser, at fra 25 til 20 elever i en klasse vil give øget læring med 10 procent, og jeg kunne fortsætte.

Vi kunne gå ind i en diskussion om, hvad en eventuel skattestigning ville give, men det er en længere diskussion. Vi kan også diskutere servicerammen. Servicerammen er den ramme, kommunernes budgetter under ét ikke må overskride. Den har kommunerne aftalt med regeringen. Så servicerammen er også politisk besluttet. Vel at mærke af de samme politiske partier, som nu skærer ude i kommunerne, bl.a. med den begrundelse, at de ikke må overskride rammen. Jeg synes, vi bliver ført bag lyset!

Jeg siger ikke, at nedskæringskataloget vil give den modsatte udgift, for det har jeg ikke en regnemodel med eksisterende indbyggede dynamiske effekter til at vise, men jeg er sikker på, at de fleste, der arbejder med mennesker, vil have denne antagelse: En kortsigtet investering vil give et stort afkast på den lange bane. Borgmester og byråd er ved at tage kortsigtede beslutninger, som vil vise sig uhensigtsmæssige på den lange bane. Men fair nok, hvis I vil det, så bliver det jo bare tydeligere for alle, hvor de ikke skal sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg.

Så kære borgmester Jacob og kære Aarhus Byråd, her er min opfordring: Mærk lige efter, hvad er det egentlig, det skal til? Får vi det samfund, som du/I ønsker?

Socialdemokratiet er med bag den nye SØM-regnemodel. Den er ikke færdigudviklet endnu, men jeg vil gerne æde min gamle hat, hvis ikke det viser sig, at det kan betale sig at investere i sociale indsatser.

Jeg håber, det kan blive en diskussion frem mod det kommende folketingsvalg og efter. Med ønsket om en bedre fremtid for vores kommende generationer ønsker jeg jer god arbejdslyst. Jeg har desværre i skrivende stund en dårlig mavefornemmelse, men det kan jo - heldigvis - ikke måles i et regneark. Så det passer nok ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye beregninger: Det vil der ske med biltrafikken, hvis man gør bus og letbane gratis i Aarhus

Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Aarhus

Mulige problemer med letbanen torsdag: Udstyr til forebyggelse af is er endnu ikke fuldt i drift

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce