x
Annonce
Debat

Læserbrev: Der er langt fra en rød numse til kommunernes budget-fikumdik

børneinstitutioner pædagoger pædagog vuggestue spare inklusion nex

Hvad betyder det for et grædende barn, at en pædagog ikke kan tage sig af det, fordi pædagogen står alene med for mange børn til at kunne varetage det enkelte individs behov? Alle forældre kender konsekvensen, hvis der ikke er tid.

I Socialstyrelsen har de en regnemodel, der kaldes Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM. Den sætter fokus de på økonomiske fordele, der kan være ved at investere i sociale indsatser.

Den burde Aarhus Kommune bruge for at få tal for, hvilken effekt der er ved at sætte penge af til velfærd frem for kommunens evindelige nedskæringskataloger.

Jeg er overbevist om, at effekten af nedskæringskataloget vil være, at vi kan se frem til en enorm regning, når det gennemføres, og et helt skævt samfund i fremtiden.

Hvis vi havde regnemodeller som SØM, ville vi se, at en social investering, ville komme mange gange igen. Professor James J. Heckman påpeger også, at det er god investering at støtte børnene tidligt. Det giver bedre effekt at forebygge, det er dyrt at rette op senere i livet. Jeg er derfor også overbevist om, at flere pædagoger på 0-6-årsområdet vil give et massivt afkast. Et andet studie viser, at fra 25 til 20 elever i en klasse vil give øget læring med 10 procent, og jeg kunne fortsætte.

Vi kunne gå ind i en diskussion om, hvad en eventuel skattestigning ville give, men det er en længere diskussion. Vi kan også diskutere servicerammen. Servicerammen er den ramme, kommunernes budgetter under ét ikke må overskride. Den har kommunerne aftalt med regeringen. Så servicerammen er også politisk besluttet. Vel at mærke af de samme politiske partier, som nu skærer ude i kommunerne, bl.a. med den begrundelse, at de ikke må overskride rammen. Jeg synes, vi bliver ført bag lyset!

Jeg siger ikke, at nedskæringskataloget vil give den modsatte udgift, for det har jeg ikke en regnemodel med eksisterende indbyggede dynamiske effekter til at vise, men jeg er sikker på, at de fleste, der arbejder med mennesker, vil have denne antagelse: En kortsigtet investering vil give et stort afkast på den lange bane. Borgmester og byråd er ved at tage kortsigtede beslutninger, som vil vise sig uhensigtsmæssige på den lange bane. Men fair nok, hvis I vil det, så bliver det jo bare tydeligere for alle, hvor de ikke skal sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg.

Så kære borgmester Jacob og kære Aarhus Byråd, her er min opfordring: Mærk lige efter, hvad er det egentlig, det skal til? Får vi det samfund, som du/I ønsker?

Socialdemokratiet er med bag den nye SØM-regnemodel. Den er ikke færdigudviklet endnu, men jeg vil gerne æde min gamle hat, hvis ikke det viser sig, at det kan betale sig at investere i sociale indsatser.

Jeg håber, det kan blive en diskussion frem mod det kommende folketingsvalg og efter. Med ønsket om en bedre fremtid for vores kommende generationer ønsker jeg jer god arbejdslyst. Jeg har desværre i skrivende stund en dårlig mavefornemmelse, men det kan jo - heldigvis - ikke måles i et regneark. Så det passer nok ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce