Annonce
Debat

Læserbrev: Der skal skabes bedre liv i Gellerup og Toveshøj

12. juli svarer Elsebeth Frederiksen på et indlæg, jeg skrev om de udsatte boligområder og arbejdet med at forbedre dem til gavn for alle beboere.

Der findes mange gode og positive mennesker og relationer i Gellerup og Toveshøj - jeg tæller nogle af dem som mine venner. Jeg kender også godt Elsebeth, og jeg beklager meget, hvis hun mener, at jeg har sagt, at hun er tvunget til at bo i Gellerup på grund af økonomi.

Jeg opfatter Elsebeth som et dedikeret medlem af Enhedslisten, jeg respekterer hendes valg af bopæl, og jeg er meget glad for, at hun sammen med en række andre har engageret sig i sit lokalsamfund og beboerdemokrati. Selvfølgelig er det ikke alle beboere i de udsatte boligområder, der bor der af økonomiske hensyn, og der er mange mennesker, der lever gode og sunde tilværelser i dem.

Men Gellerup og Toveshøj er førende i fraflytninger i Aarhus Kommune, markant flere er ensomme, sundheden er markant værre, og Tovshøjskolen i Toveshøj er det fattigste skoledistrikt i hele Danmark. Det er bare et udpluk af fakta, der alle fortæller den samme historie: Selvom det går godt for nogle mennesker i Gellerup og Toveshøj, så er der også rigtigt mange mennesker, der har det dårligt. Samtidig er de andre almene boliger i og omkring Aarhus blevet så dyre, at mennesker med færrest penge ikke har råd til dem.

De mennesker, der bor i blokke, der skal rives ned, skal bo et andet sted, og derfor går der nu en proces i gang med boligforeningerne. Det er for tidligt at sige, hvordan aftalen gennemføres, men jeg tror ikke på, at en nedrivning betyder en flytning til et andet boligområde, fordi nogle af beboerne i blokke, der ikke skal rives ned, også vil ønske at flytte.

Derfor er det muligt, at Elsebeth ville få mulighed for at vælge en bolig i Gellerup og heldigvis for det. For hun er en aktiv og engageret positiv medspiller i lokalsamfundet, den type menneske, der behøves flere af Gellerup - ikke færre.

Elsebeth har uret, når hun hævder, at "man ikke bliver mere dansk af at være på arbejdsmarkedet". Sandsynligheden for et sundt og godt liv øges ved at arbejde og uddanne sig. Til gengæld har hun ret i man "sagtens kan være rengøringsassistent og have et godt liv". Men børn vokser ikke op med en drøm om at gøre rent. Det er kernen i det her: Beboerne i de udsatte boligområder skal også have et miljø, hvor deres børn kan blive til det, de drømmer om. I dag er det for svært for alt for mange; derfor skal der handles.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce