Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Det er tydeligt, der mangler pædagoger

April 2019, sommeren banker på og forældre i tusindvis engagerer sig i spørgsmålet, om der er voksne nok i børnehaver og vuggestuer. "Hvor er der en voksen?", står der på mange af de skilte, forældrene bar med sig til demonstration på Rådhuspladsen i Aarhus lørdag 6. april. Derudover skriver forældrene lige nu læserbreve, der beskriver, at der mangler pædagoger. Forældrene reagerer nu, fordi de hver dag mærker og ser de helt konkrete følger af besparelser på personalet i daginstitutionerne.

Forældre beskriver, at børn må klare sig selv, og at børns basale behov ikke kan imødekommes af pædagogerne. Og så roser forældrene pædagogerne for at gøre alt de kan. "Pædagogerne gør det fremragende”, lyder blot én af kommentarerne.

Erfaringer fra både pædagogisk praksis og forskning kan dokumentere vigtigheden af, at børn mødes af nærværende pædagoger, som kan støtte udviklingen af for eksempel sociale færdigheder, sprog og motorik. Men børnene møder ikke de nærværende voksne, de har brug for, på grund af manglende personale.

Det er blevet synligt for forældrene, at det går ud over børnenes basale behov. Det er derfor, forældrene går på gaden og skriver stakkevis af læserbreve.

Vi hører nu fra forældre, der beskriver, at børnene ikke bliver lagt mærke til, når de er syge, at de ikke har tørt tøj på, og at der ikke er tid til at blive taget imod om morgenen, fordi andre børn har behov for at få skiftet ble eller blive trøstet.

Med en bundgrænse, hvor der altid er minimum én voksen til tre vuggestuebørn og én voksen til seks børnehavebørn, vil pædagogerne bedre kunne skabe kvalitet og tilgodese børnenes basale behov.

Det handler ikke om, at det fra centralt hold skal styres, hvor mange pædagoger der er; det handler om at beslutte en bundgrænse for, hvor få der må være. Det skal ikke længere være legitimt at fralægge sig ansvaret og skyde det over på andre.

Vi håber, der nu er mange, der vil lytte, når pædagoger kommer med en vurdering af forholdene. I BUPL har vi netop spurgt medlemmerne om vilkårene for deres arbejde. Det er desværre sådan, at 83 procent af dem, der har svaret på en undersøgelse blandt BUPL's medlemmer i Aarhus, har oplevet, at der har været for få medarbejdere i forhold til arbejdsopgaverne. 57 procent peger på utilstrækkelig normering, det vil sige for få pædagoger, som årsagen. Undersøgelsen viser også, at 2/3 af pædagogerne vurderer, at de ikke kan drage tilstrækkelig omsorg for et eller flere børn på grund af personalemangel.

I Aarhus er rådmand Thomas Medom (SF) og Århus Forældreorganisation netop blevet enige om, at antallet af voksne og børn i århusianske dagtilbud skal under lup. Det skal undersøges, hvor mange voksne der er sammen med børnene i løbet af dagen. BUPL Århus byder undersøgelsen velkommen, men skulle vi ikke allerede nu planlægge, hvordan vi når bundgrænsen i Aarhus, så der altid er én voksen til tre vuggestuebørn, og en voksen til seks børnehavebørn?

Marianne Gilbert Nielsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

To mænd varetægtsfængslet for drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg ved Paludan-demonstration

Klima

Grønne busser brager frem i Kina

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce