Annonce
Debat

Læserbrev: Det går den rigtige vej, men de nationale test skal rulles tilbage

testskoleskoleelevereleverundervisningleghvad skal vi lege nex

Vi i Frit Forum Århus har længe ønsket at sætte en anderledes uddannelsesdebat, hvor vi normalvis har været fokuseret på universitetsuddannelser. Vi har et ønsket om at brede debatten ud til at handle om hele uddannelsessystemet og derfor vejen til universitet. Vi mener, at folkeskolen er en af de absolut vigtigste grundpiller i et velfærdssamfund.

Det er helt afgørende, at alle børn og unge får både den faglige ballast til at klare sig til livet efter folkeskolen. Ligesom det er vigtigt, at børn får nogle gode værdier med fra folkeskolen, der gør dem i stand til at deltage som demokratiske aktører i samfundet. Vi mener også, at det er helt afgørende, at børn og unge mødes på tværs af baggrund og samfundslag. Vores samfund har sjældent været mere splittet, end det er nu, og derfor kan folkeskolen forhåbentligt hjælpe kommende generationer til at forstå hinanden bedre - uagtet baggrund.

Men selvom vi ser folkeskolen som en vigtig del af vores samfund, har vi i løbet af de seneste år siden folkeskolereformen oplevet de store udfordringer, der har været med folkeskolen. Derfor er vi også glade for den aftale, som regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har fået forhandlet igennem. Der er stadigvæk noget at arbejde med, men vi er meget positive. Specielt over for den del af aftalen, som indebærer mindre undervisning. Siden de lange skoledage i folkeskole blev indført, har både lærere, elever, pædagoger og forældre råbt op omkring problemet med de lange skoledage. Derfor er vi rigtig glade for, at man med aftalen er lykkedes med at sikre, at udvalgte elever får mindre klasseundervisning. Der har ikke vist sig at være en sammenhæng mellem antal timer og elevernes faglighed.

Et andet meget betydeligt element i aftalen er omhandlende, at man vil forsøge at løfte elevernes niveau for læsning. Flere elever skal være bedre til at læse. Man vil som initiativ forsøge sig med en treårig læseindsats, som skal reducere antallet af svage læsere. Vi havde også håbet, at man her endnu en gang vil afsætte midler til at reducere antallet af ordblinde, da det stadigvæk er et problem. Noget, man ofte opdager alt for sent.

Sidst men ikke mindst - undervisningsministeren igangsatte i januar 2018 en undersøgelse, der kunne danne grundlag for ændringer i de nationale test. Der er ikke truffet nogle beslutninger for det endnu, men vi håber klart, at det kan lægge op til en debat om disse nationale test. Vi har aldrig været tilhænger af, at man tester børn så langt nede i klassetrin og alder. Det er vigtigt, at man i de små klasser fokuserer mere på leg og derigennem læring i stedet for at dehumanisere børn med nationale test. Derudover findes der et hav af eksperter på området, der kan berette, at det hverken øger fagligheden eller gør lærerne bedre i stand til at identificere faglige udfordringer hos eleverne. Derfor er det klart for os, at de skal ændres eller rulles tilbage. De nationale test i skolen er ikke bare dyre og uforståelige, de kan heller ikke bruges som værktøj til at fremme elevernes faglige udvikling.

I Frit Forum Århus er vi altså glade for, at regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF nu har forsøgt at ændre på de udfordringer, som er i folkeskolen, og tager de problemer, som mange fagpersoner mener, der er, alvorligt. Der er stadigvæk en lang vej endnu, men vi er meget positive overfor, at tingene bevæger sig i den rigtig retning. Vi håber, at man kan få skabt en debat om noget, som vi mener, er helt afgørende for vores samfund - nemlig vores højtelskede folkeskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Sport

Lokal travstald med svenske kunder

Annonce