Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Det kan blive dyrt at spare

Kommunerne har brug for at kunne trække på specialister og eksperter udefra, når der er brug for det. Det er derfor, vi i Dansk Erhverv advarer mod at gennemføre de markante besparelser på kommunernes konsulentforbrug, som regeringen har igangsat.

Kommunerne kigger ind i store forandringer og udfordringer. Der kommer stadig flere ældre og børn. Samtidig vokser behovet for digitalisering og ikke mindst løsninger på klima- og miljøudfordringerne. De ting kræver, at vi tænker nyt og gør tingene bedre og smartere, hvis vi vel at mærke vil have den velfærd, som de fleste ønsker. Og her spiller rådgiverbranchen en nøglerolle.

For kommunerne kan ikke alene. Kommunerne har brug for at kunne trække på specialister og eksperter udefra, når der er brug for det. Det er derfor, vi i Dansk Erhverv advarer mod at gennemføre de markante besparelser på kommunernes konsulentforbrug, som regeringen har igangsat.

For det vil få mærkbare konsekvenser i en tid, hvor de lette løsninger ikke ligger øverst i skuffen, men hvor vi har brug for innovation og udvikling. I Dansk Erhvervs seneste analyse af kommunernes brug af eksterne konsulenter svarer hele 87 procent af de adspurgte forvaltningschefer, at eksterne konsulenter er pengene værd og bidrager til højere kommunal service.

Der gør de, blandt andet fordi dygtige rådgivere er specialister på områder, hvor kommunerne ikke selv har kompetencer eller ressourcer til at løse udfordringerne. Altså en genvej til viden. Det er ikke meget anderledes i privaten, hvor man jo også hyrer professionel hjælp til de ting, som man ikke selv er ekspert i. Hvis man for eksempel skal have installeret et køkken, kan det være, at man ikke selv har evnerne til det. Og hvis man selv kaster sig ud i det, så er der en overhængende risiko for, at installationen bliver så meget makværk, at man må betale dyrt for at få det fikset. Så ender et forsøg på at spare penge som en dyr omgang.

Selvfølgelig skal vi bruge skatteborgernes penge bedst muligt, og derfor er det en god idé at holde et vågent øje med kommunernes konsulentforbrug. Men det skal ikke rettes mod generelle besparelser. Det skal rettes mod at sikre et godt samarbejde mellem kommunerne og rådgiverbranchen, så vi sikrer, at der ikke købes rådgivning, når der ikke skabes merværdi.

Lad os derfor styrke samarbejdet, så kommunerne er effektive og ikke sakker bagud, men fremadrettet kan levere en god, kommunal service til os alle.

Annonce
Daniel Møller Jensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce