Annonce
Debat

Læserbrev: Det koster at spare på uddannelse

Jens Joel, Socialdemokratiet.
Annonce

Regeringen siger, de vil styrke vores uddannelser, men deres kreative bogføring viser et andet billede.

I september stod Lars Løkke og Merete Riisager på Morsø Landbrugsskole og proklamere, at erhvervsuddannelserne nu fik tilført to milliarder kroner. Udspillet kom dog hurtigt til at fremstå, som det fupnummer det var, da erhvervsskolerne samtidig skulle spare 1,3 milliarder gennem omprioriteringsbidraget. Dengang sagde Løkke, at regeringen ville "snurre pengene godt og grundigt rundt", for så at føre midlerne tilbage til erhvervsskolerne igen. Det er ikke krystalklart, hvordan det skulle stille forslaget i et bedre lys?

Men historien har det jo med at gentage sig selv. Denne gang er det regeringen, der er snurret rundt og er vendt på en tallerken. Nu har man droppet grønthøsteren på erhvervsskolerne næste år, men til gengæld har man taget de 1,3 milliarder fra udspillets to milliarder, så reformen dermed er kørt i grøften.

Tilbage står en regeringen, som har talt meget om erhvervsskolerne, men gjort meget lidt. En reform, som ikke længere har nævneværdigt med penge med, og nogle skoler, som ikke længere får snurret deres penge rundt. Hvad skete der med, at vi skulle skabe bedre kvalitet på erhvervsskolerne? Hvad blev der af ideen om, at markant flere unge skulle vælge en erhvervsuddannelse? Hvad blev der af ambitionen om flere og bedre praktikpladser?

Det er selvfølgelig et fremskridt, hvis regeringen et år dropper besparelsen på erhvervsskolerne. Men efter de i årevis har haltet bag alle andre, er det jo ikke nogen opprioritering. Og det er slet ikke nok til at få mange flere unge til at gå den vej.

Dertil kommer, at Løkke jo stadig har snablen nede i uddannelsernes kasser for at finde penge til at gøre venner glade. Grønthøsteren skærer stadig i eksempelvis VUC, Aarhus Universitet og VIA University College. Det har den gjort siden 2016, og det har betydet en forringelse af kvalitet i det vigtigste råstof, vi har i Danmark - nemlig unge mennesker og deres viden og kompetencer.

Socialdemokratiet vil gøre helt op med omprioriteringsbidraget for uddannelsesinstitutionerne i Danmark. Omprioriteringsbidraget skal stoppes - det er simpelthen for dyrt for Danmark at spare på uddannelserne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce