x
Annonce
Debat

Læserbrev: Dilettantisk ansvarsfralæggelse

Almaz Mengesha (LA), byrådsmedlem i Aarhus Kommune. Foto: Axel Schütt

Det har været en dilettantisk opførsel at være vidne til Socialdemokraternes ansvarsfralæggelse for deres fejldisponerede og underfinansierede budget for 2018.

Dilettantisk, fordi vi først var vidne til Peder Udengaard (S) blamere sig på national radio med påstanden om, at det var regeringens skyld, at Aarhus Kommune traf beslutning om at basere sin økonomi på midler, de ikke var sat i udsigt. Ligeså dilettantisk har det været, at høre borgmesteren efterfølgende udtale, at det såmænd var en helt bevidst strategi, på trods af advarsler fra egne embedsmænd og Indenrigsministeriet, at de byggede deres budget med fugle, de ikke havde i hånden; Det var nemlig blot en strategi for at lægge maksimal pres på regeringen.

Nu rammer virkeligheden Socialdemokraterne, de 241 millioner udeblev, og de foreslår nu, at pengene skal findes ved at skære ned på en række kernevelfærdsområder. Mest går det udover magistratsområderne Sundhed og Omsorg, der står til at skulle spare 92 millioner, og Børn og Unge, der står til at skulle spare 85 millioner.

Mindst går det udover borgmesterens afdeling, der kun står til at skulle spare 8,6 millioner, ligesom Kulturforvaltningen kun skal spare 12 millioner.

Man har således valgt grønthøstermetoden og bedt alle forvaltninger om at spare forholdsmæssig deres andel af det samlede budget på 21 milliarder, i stedet for at bede direktørgruppen om at komme med forslag til besparelser, hvor der ikke skæres i kernevelfærden, og hvor der alene skal findes midler i de overflødighedshorn af kulturaktiviteter og administrationsomkostninger, kommunen har.

Nu er der så lagt et nyt og revideret spareforslag ud for Børn og Unge. Et forslag, som er diffust i sin formulering om: "Rammebesparelse på skoleområdet". Konkret betyder det, at man vil fjerne 0,3 procent af alle skolens midler, så alle skolebørn rammes på deres lejrskole eller madordninger. Herudover indgår takststigninger på daginstitutionsområdet. I virkeligheden er der tale om en skjult skat for de forældre, der benytter sig af dagtilbuddene.

Jeg kan ikke acceptere, at borgmesterens fejldispositioner øger skatten for den enkelte århusianer og forringer forholdene for vores ældre, handicappede og børn.

Jeg vil gerne tage ansvar for at få Aarhus Kommunes økonomi på ret køl igen. Jeg tror på, at vi kan hente besparelserne med en slankere og mere effektiv administration, med mindre bureaukrati og en højere grad af udlicitering. De greb, mener jeg, danner et vigtigt fundament for at få Aarhus Kommunes økonomi tilbage på sporet igen. Jeg vil derfor i de kommende forhandlingerne argumentere insisterende for at spare på kulturmidlerne, forbruget af eksterne konsulenter, mindske administration og udlicitere konkurrenceegnede opgaver, fremfor at fjerne midler fra kernevelfærden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Aarhus

YouTube-videoer skal få børn ud i naturen: Inspiration til at opleve noget andet end legepladsen

Annonce