Annonce
Debat

Læserbrev: Dygtige piger skal da ikke være håndværkere, vel!?

Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix

Der bliver brug for mange flere faglærte de kommende år. I installationsbranchen opfordrer man derfor langt flere midtjyske piger til at sige farvel til fordommene og prøve en karriere som vvs'er eller elektriker.

Livet som faglært er hårdt og dårligt betalt. Og så er det i øvrigt kun for mænd. Sådan lyder nogle af de mest sejlivede fordomme, som er med til at få især mange dygtige piger til at vælge den slagne gymnasievej i stedet for at tage en erhvervsuddannelse.

Og det er ærgerligt. For, som de fleste sikkert har hørt, så har vi brug for mange flere faglærte de kommende år - ikke mindst i installationsbranchen, hvor livet som elektriker eller vvs'er er meget langt fra fordommene om en hård hverdag med øm ryg og krav om store overarme.

Tværtimod så har netop disse fag de senere år udviklet sig til højteknologiske brancher med mange forskellige forretningsområder som for eksempel indeklima, vedvarende energiløsninger, lysdesign, velfærdsteknologiske løsninger og intelligente installationer. Det er jobområder, hvor der er et stort behov for dygtige unge, der både kan bruge hovedet og hænderne. Alligevel har kun få piger fundet vej til eksempelvis installationsbranchens uddannelser, men det skal der laves om på nu.

I et forsøg på at inspirere flere unge piger til at gøre op med den uddannelsesmæssige vanetænkning er vi i TEKNIQ gået sammen med en lang række andre aktører om projektet "Boss Ladies" for at få flere piger til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse. I første omgang vil projektet køre på Sjælland, men på sigt er det tanken, at det skal rulles ud til hele landet.

Her skal et ambassadørkorps af piger, der allerede er i gang med en elektriker eller vvs-energiuddannelse, i løbet af det næste års tid ud i folkeskolerne og fortælle piger i afgangsklasserne om de mange spændende job- og karrieremuligheder, der ligger og venter, hvis pigerne vælger en erhvervsuddannelse. Forhåbentlig kan ambassadørerne på den måde være med til at nedbryde fordommene hos både pigerne selv, forældre, lærere og uddannelsesvejledere.

Her i Region Midtjylland har vi også haft svært ved at trække de unge piger ind på de tekniske erhvervsuddannelser. Alt for mange vælger først gymnasiet og efterfølgende en universitetsuddannelse, som for manges vedkommende sender de unge i retning af en usikker fremtid på arbejdsmarkedet.

Installationsbranchen har brug for pigerne, der vil kunne bidrage positivt til at udvikle arbejdskulturen og branchen. Vi tror samtidig på, at branchen kan indfri pigernes ambitioner, både når det gælder job-, karriere-, videreuddannelses- og lønmuligheder. Muligheder, der langt overgår dem, mange akademikere kan se frem til.

Som samfund har vi ganske enkelt ikke råd til at afskrive halvdelen af Danmarks befolkning som fremtidens faglærte arbejdskraft. Derfor vil vi her fra TEKNIQ-råd Midtjylland gerne endnu en gang opfordre til, at vi siger farvel til fordommene og støtter op om de piger, der går rundt med en drøm om at blive en af installationsbranchens nye "boss ladies".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce