Annonce
Debat

Læserbrev: Dygtige piger skal da ikke være håndværkere, vel!?

Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix

Der bliver brug for mange flere faglærte de kommende år. I installationsbranchen opfordrer man derfor langt flere midtjyske piger til at sige farvel til fordommene og prøve en karriere som vvs'er eller elektriker.

Livet som faglært er hårdt og dårligt betalt. Og så er det i øvrigt kun for mænd. Sådan lyder nogle af de mest sejlivede fordomme, som er med til at få især mange dygtige piger til at vælge den slagne gymnasievej i stedet for at tage en erhvervsuddannelse.

Og det er ærgerligt. For, som de fleste sikkert har hørt, så har vi brug for mange flere faglærte de kommende år - ikke mindst i installationsbranchen, hvor livet som elektriker eller vvs'er er meget langt fra fordommene om en hård hverdag med øm ryg og krav om store overarme.

Tværtimod så har netop disse fag de senere år udviklet sig til højteknologiske brancher med mange forskellige forretningsområder som for eksempel indeklima, vedvarende energiløsninger, lysdesign, velfærdsteknologiske løsninger og intelligente installationer. Det er jobområder, hvor der er et stort behov for dygtige unge, der både kan bruge hovedet og hænderne. Alligevel har kun få piger fundet vej til eksempelvis installationsbranchens uddannelser, men det skal der laves om på nu.

I et forsøg på at inspirere flere unge piger til at gøre op med den uddannelsesmæssige vanetænkning er vi i TEKNIQ gået sammen med en lang række andre aktører om projektet "Boss Ladies" for at få flere piger til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse. I første omgang vil projektet køre på Sjælland, men på sigt er det tanken, at det skal rulles ud til hele landet.

Her skal et ambassadørkorps af piger, der allerede er i gang med en elektriker eller vvs-energiuddannelse, i løbet af det næste års tid ud i folkeskolerne og fortælle piger i afgangsklasserne om de mange spændende job- og karrieremuligheder, der ligger og venter, hvis pigerne vælger en erhvervsuddannelse. Forhåbentlig kan ambassadørerne på den måde være med til at nedbryde fordommene hos både pigerne selv, forældre, lærere og uddannelsesvejledere.

Her i Region Midtjylland har vi også haft svært ved at trække de unge piger ind på de tekniske erhvervsuddannelser. Alt for mange vælger først gymnasiet og efterfølgende en universitetsuddannelse, som for manges vedkommende sender de unge i retning af en usikker fremtid på arbejdsmarkedet.

Installationsbranchen har brug for pigerne, der vil kunne bidrage positivt til at udvikle arbejdskulturen og branchen. Vi tror samtidig på, at branchen kan indfri pigernes ambitioner, både når det gælder job-, karriere-, videreuddannelses- og lønmuligheder. Muligheder, der langt overgår dem, mange akademikere kan se frem til.

Som samfund har vi ganske enkelt ikke råd til at afskrive halvdelen af Danmarks befolkning som fremtidens faglærte arbejdskraft. Derfor vil vi her fra TEKNIQ-råd Midtjylland gerne endnu en gang opfordre til, at vi siger farvel til fordommene og støtter op om de piger, der går rundt med en drøm om at blive en af installationsbranchens nye "boss ladies".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce