Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Elever i folkeskolen får hver sin computer

Computerne er – som andre computere og tablets hele tiden har været – arbejdsredskaber, som der ligger pædagogiske og læringsmæssige overvejelser bag brugen af. Præcis, som der gør ved brugen af andre arbejdsredskaber, både de digitale og de analoge. Uanset, om eleverne skal løse geometri-opgaver i et computerprogram, med pinde og byggeklodser eller igennem en tur i gymnastiksalen, så ligger der et læringsperspektiv bag valget af arbejdsredskab.

Efter sommerferien 2020 vil alle elever i de århusianske folkeskoler fra 2. til 10. klasse møde ind til en hverdag med let og fri adgang til en computer, når der er brug for det. Vi låner eleverne en computer, som de kan tage med hjem.

Et stort flertal i Aarhus Byråd har ønsket, at vi gør op med ideen om, at eleverne skal have deres egne computere eller tablets med hjemmefra – og at børns digitale muligheder dermed er afhængige af forældrenes økonomiske muligheder. Dette nye initiativ skaber i sig selv mindre ulighed, hvilket er positivt.

Samtidig forventer vi, at elever og lærere slipper for ærgerligt teknisk bøvl og tidsspilde i hverdagen. Der vil fremover ikke være så mange forskellige computere og styresystemer til stede i klasseværelset. Det giver mere tid til undervisning og formentlig også færre frustrationer. Alle opgaver, stile, oplæg eller halvt løste hjemmeopgaver vil være gemt på den samme lukkede pædagogiske platform og vil dermed være tilgængelige for elever og lærere – også hvis man skulle have glemt det hjemmefra.

Hertil kommer, at vi kan holde udgifterne inden for de penge, der allerede er afsat til it og teknologi de næste fire år. Det er altså ikke en dyrere løsning, end den vi har i dag, hvor skolerne har lånecomputere til cirka halvdelen af eleverne.

Siden beslutningen har jeg mødt mange positive, men også skeptiske reaktioner hos især forældre. Ikke mindst en bekymring for den skærmtid, som vi udsætter børn og unge for. Jeg forstår godt tanken, og er også selv optaget af, at vi som forældre og selvfølgelig også i skoler og fritidstilbud skaber en hverdag, hvor børn og unge ikke er klistret til en skærm hele tiden.

Det ændrer indkøbet af computerne ikke på. Computerne er – som andre computere og tablets hele tiden har været – arbejdsredskaber, som der ligger pædagogiske og læringsmæssige overvejelser bag brugen af. Præcis, som der gør ved brugen af andre arbejdsredskaber, både de digitale og de analoge. Uanset, om eleverne skal løse geometri-opgaver i et computerprogram, med pinde og byggeklodser eller igennem en tur i gymnastiksalen, så ligger der et læringsperspektiv bag valget af arbejdsredskab.

Nogle tænker, om det bliver forbudt at have sit eget udstyr med i skole. Det gør det ikke. Dog betyder det, at lærerne som udgangspunkt kan regne med og planlægge efter, at alle elever har en computer, som de kan anvende i undervisningen, når det giver mening. Men eleverne kan stadigvæk have eget udstyr med, f.eks. en smartphone.

Og hvad med prisen – skal forældrene betale et depositum? Nej. Folkeskolen er gratis for alle, og undervisningsmidler skal stilles gratis til rådighed. På samme måde kan man forestille sig, at computeren går i stykker, bliver væk eller bliver stjålet. Hvis computeren er helt i stykker ved hændeligt uheld, vil eleven få erstattet sin skole-computer, hvis det er teknisk bøvl, er der gratis teknisk service. Hvis computeren er ødelagt med vilje, kan forældrene i visse tilfælde skulle erstatte den. Og skulle det ske, at computeren bliver stjålet, kan man låse den i systemet, så den ikke kan åbnes længere.

I forvejen vil de udleverede computere alene kunne anvendes af elever og pædagogisk personale i Aarhus Kommune, som logger på med deres UNI-Login. Andre kan ikke logge på og kan altså ikke bruge computeren. Det er af sikkerhedsmæssige hensyn, at den opsætning er lavet på kommunens computere.

Udover den fysiske sikkerhed, er der også rejst naturlige spørgsmål om datasikkerhed, blandt andet her i Århus Stiftstidende. Elever i Aarhus Kommune har siden 2014 anvendt den såkaldte ”G Suite for Education” fra Google som kontorredskab med blandt andet skrive-, regne- og præsentationsværktøjer og til at gemme deres produktioner. Det kan være en aflevering i matematik eller en præsentation, som er lavet i naturfag. Det er teknisk set et lukket domæne, som anvendes af Aarhus Kommunes skoler, og kan derfor ikke sammenlignes med det private Google-univers, som mange kender. Brugerdata om eleven er ejet af Aarhus Kommune, og derfor må disse data ikke anvendes af hverken Google til reklameformål eller udveksles med tredjepart.

Det hører også med, at der vil blive afleveret tekniske data om elevernes brug af computere til Google. Tekniske data betyder f.eks. hardwareindstillinger, information om operativsystemet og anden metrik. Men det er altså ikke persondata, som afleveres fra computere.

Det er sådan, at uanset hvilke digitale produkter, som Aarhus Kommune indgår aftaler med leverandører om at bruge, vil det ske, så lovgivningen følges. Det betyder, at sikkerheden på systemet forinden vurderes i forhold til den konkrete anvendelse. Det betyder også, at Aarhus Kommune indgår lovpligtige og juridisk bindende databehandleraftaler. En databehandleraftale regulerer leverandørernes brug af de data, som lægges i deres systemer. Vi har – i denne som i alle andre sammenhænge – en forventning om og fører kontrol med, at vores leverandører overholder aftalerne og de juridiske bindinger.

I alt forventer vi, at cirka 23.000 elever skal have en computer med i tasken efter næste sommer. I disse dage informerer skolerne forældre nærmere om den nye ordning, blandt andet om erstatning, vedligehold og service. En vigtig pointe er, at man som forældre altså ikke nødvendigvis behøver købe ny computer til sit barn, da de nye computere også gerne må bruges derhjemme.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Kojo Musah løber 29. hurtigste tid og er færdig ved OL

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Annonce