Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Elever på ungdomsuddannelser skal have ret til ti lovlige 'pjækkedage' om året

"Pjækkedage", som jeg starter med at skrive i overskriften, er faktisk lidt misvisende. For det er overhovedet ikke det, det handler om. Når man pjækker, så handler det om, at man ikke gider. De ti lovlige fraværsdage, Alternativet vil give elever på ungdomsuddannelserne, handler om lige netop at gide. At gide tage ansvar for det samfund, de alle sammen er en del af. Det kan være et møde i den lokale spejderforening eller en lovlig anmeldt demonstration. Det skal bare gøres nemmere, så eleverne ikke får løftede pegefingre og fravær ved rent faktisk at gøre noget godt.

Er der noget, der har gjort mig utrolig glad i låget det seneste halve års tid, er det de mange skoleelever, der engagerer sig i samfundet og strejker til fordel for klimaet. Det giver håb for demokratiet, når de unge mennesker tager samfundsansvar. Så det skal vi have meget mere af.

Som tingene ser ud nu, er det desværre ikke den retning, vi er på vej ud i. Flere undersøgelser bekræfter, at ungdommens samfundsengagement i dén grad er sat i bakgear. Det er et problem, vi er nødt til at løse politisk, fordi det er et problem, vi har skabt politisk.

Danske politikere har over en årrække fremelsket præstationssamfundet og haft så meget fokus på høje karakterer, at de fuldstændig har underkendt den samfundsværdi, det skaber at engagere sig i samfundet. Vores unge bliver ikke dygtigst ved at blive testet, prøvet og begravet i undervisning. De bliver klogere, men de bliver gode samfundsborgere, når de samtidig får tid og mulighed for at engagere sig i det samfund, de lever i.

Alternativet har det sådan, at man tit kan lære noget mere og noget vigtigere, når man engagerer sig i foreninger, frivilligt arbejde, lovligt anmeldte demonstrationer eller til generalforsamling i sin sportsklub, end når man sidder på skolebænken. Det er demokratisk dannelse, som på sigt, men også lige nu og her, er guld værd for samfundet.

Så hvis en elev kan dokumentere, at fraværet er samfundsrelevant, mener vi, at det er så stor en del af deres dannelsesrejse i livet, at det godt kan betale sig for de studerende at komme ud at snuse til virkeligheden i langt højere grad, end tilfældet er i dag. Derfor skal elever på ungdomsuddannelser fremover have lov til at have ti samfundsrelaterede og lovlige fraværsdage per år. Det demokratisk sund fornuft.

Annonce
Torsten Gejl. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce