Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Elevtrivsel og arbejdsmiljø går hånd i hånd

Det er vigtigt, at vi skaber nogle rammer, der fremmer et sundt arbejds- og læringsmiljø, så lærerne har de bedst mulige forudsætninger for at få eleverne til at blomstre.

Vold og trusler mod lærere på folkeskolerne er et alarmerende problem, vi i Socialdemokratiet er enormt opmærksomme på. Mandag 7. oktober kunne man i Århus Stiftstidende læse, hvordan mere end hver tredje ansat på folkeskolerne i Aarhus i løbet af et år oplever trusler fra eleverne. Og ikke nok med det: En ud af fire ansatte oplever, at eleverne er voldelige. Det er langt fra optimalt og på ingen måde fremmende for folkeskolen som institution i vores samfund.

Problemet er todelt, for når trusler og vold præger hverdagen på vores folkeskoler, er det ikke blot forfærdeligt for lærerne – det er også et signal om, at der er elever, der er i klemme.

Folkeskolen er en vigtig institution i vores samfund, fordi det er der, børn med vidt forskellige forudsætninger mødes. Høj som lav, vild som vaks, ja – på alle parametre er folkeskolen en fantastisk smeltedigel, der er enormt vigtig for den sammenhængskraft og solidaritet, der bærer vores samfund.

Når vold og trusler er blevet et alt for stort problem for både lærere og elever i folkeskolerne i Aarhus, vidner det om, at folkeskolens potentiale betinges af en vigtig opgave: At sørge for, at alle ses og høres som en del af fællesskabet. At børnene, hver især på deres præmisser, ikke føler sig overset.

Det er en svær opgave, og mens det er lærerne, der løser den i praksis, er det os politikere, der sætter rammerne for, at den kan lykkes. Det er vigtigt, at vi taler åbent om udfordringerne med inklusion, og i Folketinget vil Socialdemokratiet diskutere, hvad vi kan gøre for at forbedre skolen til gavn for både almenvellet og dem, der har brug for en særlig indsats i klassen.

Med kommuneaftalen sikrede vi flere midler til velfærden og vores fælles skole, og i Aarhus har vi netop afsat 21 millioner kroner til at styrke indsatsen for børn med særlige behov. Forventningen er, at det vil give mere tid og bedre værktøjer til at håndtere de udfordringer, som mangfoldigheden i folkeskolen kan give. Det er vigtigt, at vi skaber nogle rammer, der fremmer et sundt arbejds- og læringsmiljø, så lærerne har de bedst mulige forudsætninger for at få eleverne til at blomstre.

Vold og trusler må ikke blive hverdag i folkeskolerne. Det er urimeligt for lærerne, og det er synd for børnene, der ofte reagerer i afmagt. Vi skal huske, at vold og trusler er symptomer på en større udfordring. Elevtrivsel og arbejdsmiljø går nemlig hånd i hånd i skolegården.

Anders Winnerskjold, byrådsmedlem og politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus, og Jens Joel, medlem af folketinget og børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet. Pressefotos
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce