Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Elevtrivsel og arbejdsmiljø går hånd i hånd

Det er vigtigt, at vi skaber nogle rammer, der fremmer et sundt arbejds- og læringsmiljø, så lærerne har de bedst mulige forudsætninger for at få eleverne til at blomstre.

Vold og trusler mod lærere på folkeskolerne er et alarmerende problem, vi i Socialdemokratiet er enormt opmærksomme på. Mandag 7. oktober kunne man i Århus Stiftstidende læse, hvordan mere end hver tredje ansat på folkeskolerne i Aarhus i løbet af et år oplever trusler fra eleverne. Og ikke nok med det: En ud af fire ansatte oplever, at eleverne er voldelige. Det er langt fra optimalt og på ingen måde fremmende for folkeskolen som institution i vores samfund.

Problemet er todelt, for når trusler og vold præger hverdagen på vores folkeskoler, er det ikke blot forfærdeligt for lærerne – det er også et signal om, at der er elever, der er i klemme.

Folkeskolen er en vigtig institution i vores samfund, fordi det er der, børn med vidt forskellige forudsætninger mødes. Høj som lav, vild som vaks, ja – på alle parametre er folkeskolen en fantastisk smeltedigel, der er enormt vigtig for den sammenhængskraft og solidaritet, der bærer vores samfund.

Når vold og trusler er blevet et alt for stort problem for både lærere og elever i folkeskolerne i Aarhus, vidner det om, at folkeskolens potentiale betinges af en vigtig opgave: At sørge for, at alle ses og høres som en del af fællesskabet. At børnene, hver især på deres præmisser, ikke føler sig overset.

Det er en svær opgave, og mens det er lærerne, der løser den i praksis, er det os politikere, der sætter rammerne for, at den kan lykkes. Det er vigtigt, at vi taler åbent om udfordringerne med inklusion, og i Folketinget vil Socialdemokratiet diskutere, hvad vi kan gøre for at forbedre skolen til gavn for både almenvellet og dem, der har brug for en særlig indsats i klassen.

Med kommuneaftalen sikrede vi flere midler til velfærden og vores fælles skole, og i Aarhus har vi netop afsat 21 millioner kroner til at styrke indsatsen for børn med særlige behov. Forventningen er, at det vil give mere tid og bedre værktøjer til at håndtere de udfordringer, som mangfoldigheden i folkeskolen kan give. Det er vigtigt, at vi skaber nogle rammer, der fremmer et sundt arbejds- og læringsmiljø, så lærerne har de bedst mulige forudsætninger for at få eleverne til at blomstre.

Vold og trusler må ikke blive hverdag i folkeskolerne. Det er urimeligt for lærerne, og det er synd for børnene, der ofte reagerer i afmagt. Vi skal huske, at vold og trusler er symptomer på en større udfordring. Elevtrivsel og arbejdsmiljø går nemlig hånd i hånd i skolegården.

Annonce
Anders Winnerskjold, byrådsmedlem og politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus, og Jens Joel, medlem af folketinget og børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet. Pressefotos
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce