Annonce
Læserbrev

Læserbrev: En hård vinter nærmer sig for mange hjemløse

Vi er nu kommet godt i gang med den travle, dejlige og søde juletid, hvor vi også vil møde hjemløse. Jeg vil derfor hermed meget gerne opfordre til, at vi hilser på de hjemløse, vi køber de hjemløses blad, eller vi støtter de hjemløse på anden og forskellig vis.

Annonce

Mennesker i Danmark bliver i stigende grad overladt til at klare sig selv. Samfundets krav vokser, og netværk brister, og uligheden samt ensomheden følger med.

Flere og flere mister fodfæste i livet. Hver dag kommer der mennesker - i eksempelvis Kirkens Korshær samt andre hjælpe- og støttesteder - der lever på kanten af samfundet, og det er udsatte mennesker med svære sociale psykiske og økonomiske problemer.

I Det Konservative Folkeparti sætter vi den personlige frihed meget højt. Men lige så meget som vi ønsker personlig frihed, lige så meget ønsker vi at tage hånd om samfundets mest udsatte grupper.

Vi ved, der eksisterer hjælp til hjemløse nogle enkelte steder, men én ting er sikkert, selv på dage hvor vi andre med fuldtidsjob og et trygt miljø har problemer af forskellig art, kan vi altid ringe til vores venner og familie efter hjælp - det kan den typisk hjemløse ikke, da han/hun ofte er forladt af familie og venner.

Hyppigere og hyppigere ser vi socialt udsatte mennesker på gaderne. Den typiske hjemløse er en mand, der oplever mange sociale problemer på én gang. For eksempel både arbejdsløshed, psykiske problemer, ensomhed og manglende kontakt til familien.

En del bliver også drevet ud i hjemløshed på grund af omsorgssvigt, følelsesmæssige eller psykiske problemer.

Én af de ting, der i årenes forløb har gjort særligt indtryk på mig, er, hvor let man i dagens Danmark kan ”snuble” i et ganske almindeligt liv og falde til den absolutte bund af vores samfund.

Flere af de hjemløse, som jeg har mødt og talt med, havde ”bare” været uheldige i deres liv. De havde mistet deres job, mistet deres hustru eller samleverske, var blevet skilt eller var på forskellig vis blevet ramt af sygdom m.v. Pludselig stod de uden noget som helst og uden kræfter til at rejse sig igen. Det har gjort et meget stærkt indtryk på mig.

Antallet af hjemløse, som sover på gaden, i skure og trappeopgange - og altså ikke på væresteder eller herberger - er steget voldsomt de seneste år. Den udvikling skal vi have vendt igen, og ingen skal af nød sove på gaden i Danmark.

Derfor vil vi gerne være medvirkende til, at der bliver gjort en indsats for at målrette hjælp til hjemløse, der bl.a. må overnatte på gaden og som ofte slås med andre problemer end blot deres boligsituation.

Erfaringen viser, at væresteder og varmestuer danner en tryg ramme for kontakten mellem socialt udsatte borgere og systemet. Væresteder for socialt udsatte kan netop være brobygger mellem udsatte borgere og kommunen.

En hård vinter nærmer sig, og der er mange hjemløse, som mangler varmt tøj. Vi skal desuden være opmærksomme på, at det, som hjemløse måske mest har brug for fra dig og mig, bl.a. er omsorg, kærlighed og opmærksomhed. Det værste for en hjemløs er at blive ignoreret som menneske.

Mange af os har sikkert oplevet at møde en hjemløs ved stationen, et butikscenter eller et sted på gaden for at sælge de hjemløses blad ”Hus Forbi” eller andre blade. På den måde har de hjemløse mulighed for at tjene deres egne penge og har noget at stå op til - og hvad der er vigtigst, de er sælgere og ikke tiggere.

Vi er nu kommet godt i gang med den travle, dejlige og søde juletid, hvor vi også vil møde hjemløse. Jeg vil derfor hermed meget gerne opfordre til, at vi hilser på de hjemløse, vi køber de hjemløses blad, eller vi støtter de hjemløse på anden og forskellig vis.

Med de bedste ønsker om en dejlig og glædelig jul til alle.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Helt friske corona-smittetal: Aarhus er stadig langt over grænsen for at blive grøn kommune

Aarhus

Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar: Antallet af smittede er nu oppe på 25

Østjylland

Manden bag en af Aarhus' største erhvervssucceser i ny bog: Succesfuld ledelse er ikke kompliceret

Annonce