Annonce
Læserbrev

Læserbrev: En næsten forrygende god idé – Århus Stiftstidende glemmer central del af norsk strategi

Annonce

Tirsdag 19. marts skrev Århus Stiftstidende i en leder, at de danske myndigheder bør bruge erfaringerne fra Norge til at få danskerne til at kvitte smøgerne herhjemme. Argumentet er, at et forbud mod reklamer for tobak og dyrere cigaretter er den primære årsag til, at det kun er tre procent af de unge nordmænd, der ryger.

Til sammenligning viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen, at der desværre er sket en stigning på 9,5 procent af danske rygere de seneste to år. Det betyder, at vi nu står i en situation, hvor næsten hver fjerde dansker ryger. Hvad er det, Norge gør, som vi har så svært ved i Danmark?

Erfaringerne fra Norge med at nedbringe antallet af rygere handler ikke udelukkende om øgede restriktioner og en stigning i tobaksafgiften. Det handler også om røgfrie alternativer til cigaretterne i form af f.eks. snus. Norges succes beror altså også på skadereducerende alternativer til cigaretten. På det punkt er argumentationen fra Århus Stiftstidende utilstrækkelig.

Erfaringer fra Norge og England viser nemlig, at røgfrie produkter i samarbejde med den traditionelle rygepolitik kan reducere antallet af rygere markant. De engelske sundhedsmyndigheder, Public Health England, peger eksempelvis på, at brugen af e-cigaretter i et rygestopforsøg øger sandsynligheden for at lægge cigaretterne på hylden i gennemsnit med cirka 50 procent sammenlignet med brugen af andre hjælpemidler.

Når nordmændene er så meget bedre til at lægge smøgerne på hylden end os danskere, skyldes det altså ikke kun politiske restriktioner. Årsagen er formentlig også, at man i Norge er mere imødekommende over for røgfrie alternativer som for eksempel snus.

Jeg er for så vidt enig med Århus Stiftstidende: Der er alt for mange rygere i Danmark. Og der kommer flere til, hvilket er ret foruroligende set i lyset af årtiers forsøg med kampagner og advarsler mod rygning. Jeg mener – ligesom Århus Stiftstidende - at det er tid til konkrete initiativer mod cigaretter. Vi støtter i Philip Morris øgede restriktioner for salg og cigaretter – inklusive et udstillingsforbud. Vi støtter en stigning i cigaretafgiften til det niveau, som Skatteministeriet finder ansvarligt. Vi bakker op om det netop vedtagne licenssystem, der kan sikre bedre håndhævelse af loven, så vi undgår salg af cigaretter til mindreårige.

Men restriktioner og cigaretafgifter kan ikke stå alene. Mange danskere vil formentlig fortsat ryge. Faktum er desværre, at en stor del af danskerne ikke ønsker at stoppe med at ryge. Faktisk ønsker hele 43 procent af de danske rygere ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen ikke at kvitte smøgerne.

Hvis vi for alvor skal gøre noget ved danskernes rygevaner, kræver det derfor, at vi tillader meningsfuld information til rygerne om bedre alternativer til rygning. Der er ingen tvivl om, at rygestop er det sundeste valg. Men jeg er overbevist om, at vi kan få langt færre rygere i Danmark, hvis vi i stedet for udelukkende at fokusere på rygestop også inddrager skadesreduktion, præcis som de har gjort det i England og Norge.

Charlie Stjerneklar. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce