Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Enhedslisten og Alternativet gik frem ved EP-valget i Aarhus

Annonce

Århus Stiftstidende har fint bragt resultaterne fra Europa-Parlamentsvalget i maj. Her valgte man at kommentere på, hvordan Aarhus-borgerne stemte i forhold til gennemsnittet af stemmer givet i hele Danmark. Her viste det sig rigtigt nok, at der i Aarhus i højere grad bliver stemt på SF og Radikale, end man gør i resten af Danmark. Det hænger sammen med, hvilke befolkningsgrupper der bor i en dejlig storby som Aarhus.

Når man kommenterer på resultater fra et EP-valg, så har jeg en forventning om, at man også kommenterer på, 1) hvem blev de største partier i Aarhus, samt 2) hvilke partier gik mest frem (eller tilbage), i forhold til hvordan der blev stemt sidste gang, dvs. ved EP-valget i 2014. Det vil jeg derfor gøre her:

Ved EP-valget i 2019 blev resultaterne for Aarhus' fire lokalkredse (et gennemsnit af tal fra de fire Aarhus-lokalkredse bragt af Århus Stiftstidende, kilde KMD.dk):

Flest stemmer blev i gennemsnit i de fire lokalkredse givet til S (20,2 %), SF (18,3 %) og V (17,7 %), R (14,0 %). Socialdemokratiet, SF, Venstre og Radikale er dermed i Europa-Parlaments-mæssig sammenhæng de største stemmeslugere i Aarhus.

Flest nye stemmer i forhold til EP-valget i 2014 (hvor f.eks. Alternativet slet ikke stillede op) fik, i Aarhus' fire lokalkredse i gennemsnit, EL (7,3 % nye ekstra stemmer modtaget), Alt. (5,4 %), R (4,5 %), V (3,3 %) og SF (1,8 %). Størst tilbagegang havde DF (-12,9 % stemmer, der måtte afgives) og Folkebevægelsen mod EU (-6,3 %).

Det var dermed Enhedslisten, Alternativet, Radikale og Venstre, der stemmemæssigt ved Europa-Parlamentsvalget 2019 i Aarhus gik mest frem i forhold til EP-valget i 2014.

Godt folketingsvalg 2019!

Helle Wium. Pressefoto
Annonce
Annonce
Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce