Annonce
Debat

Læserbrev: Er demokrati i Aarhus en by i Rusland?

Annonce

Aarhus udvikler sig meget i disse år. I 2017 fik kommunen en ny kommuneplan, som skal sætte retningen for de næste års udvikling. Alligevel ser vi nu, hvor kommuneplanen ikke engang er et år gammel, det ene kommuneplantillæg efter det andet. Det sker, fordi diverse bygherrer, byudviklere og arkitekter ønsker at sprænge rammerne, der er vedtaget på almindelig demokratisk vis.

Så bliver der lavet en ny lokalplan og et kommuneplantillæg. Det hænger sammen med, at byrådet øjensynligt kun anser lokalplaner og kommuneplan som vejledende, hvilket vi da også har den nuværende viceborgmesters ord for, men ikke som et styringsredskab. Igen og igen protesterer borgere imod, at der bliver lavet en ny lokalplan på en bygherres præmisser i deres nabolag, men det har reelt ingen effekt. Demokratiet er således sat delvist ud af kraft.

I Viby har vi lige nu en sådan sag. Her vil nogle bygherrer bygge cirka 200 boliger og cirka 100 ungdomsboliger på to meget smalle grunde mellem jernbanen og Bjørnholms Allé. Grundene er tidligere industrigrunde, og de er stærk forurenede med blandt andet cyanid, tjære, nikkel og diverse olieprodukter. Grundene ligger på et sted, hvor Aarhus Kommune har vandindvindingsinteresser, og planafdelingen i kommunen mente da også i 2015, at der skulle sættes en miljøundersøgelse i gang, inden der blev givet en byggetilladelse. Nu har man imidlertid valgt en helt anden løsning. Man vil skrabe en halv meter jord af uden dog at fjerne det fra grundene og lægge ren jord i stedet. Man har reelt "fejet forureningen ind under gulvtæppet".

Den nuværende meget fornuftige lokalplan for området ønsker kommunen at ændre med et nyt lokalplansforslag. I stedet for bygninger i tre etagers højde på maksimalt 10 meter, vil man nu acceptere bygninger på fem etager i maksimalt 18 meters højde. Bebyggelsesprocenten skal hæves fra 60 til 110. Det lyder måske ikke af meget, når man til daglig ser højhusbyggerier på de mest mærkværdige steder i byen, men reelt vil lokalplanforslaget, hvis det vedtages, ændre de nuværende beboeres vilkår radikalt. Et byggeri af den størrelse passer overhovedet ikke ind i området, der er et udpræget villakvarter.

I Kongsvang vil byggeriet betyde en kraftig forøgelse af støj fra togene, indbliksgener og skygger, og i området ned imod Viby Torv vil man blive påført megen ekstra trafik, idet de 200 lejligheder reelt vil fordoble antallet af husstande i området.

Lokalplansforslaget er skuffende læsning. Det har intet helhedsperspektiv og opstiller reelt ingen kvalitetskrav. Bygherrerne er godt klar over det og har derfor indgået en tillægsaftale med kommunen. En tillægsaftale, som reelt "tørrer al trafik af på naboområderne". Faktisk er lokalplansforslaget som styringsredskab så ringe, at det burde trækkes tilbage. Det håber vi så på, at det bliver.

Lokalplansforslaget har skabt et stærkt sammenhold imod byggeriet i den form, som den beskrives i lokalplansforslaget. Folk er mere og mere forundrede over, hvordan demokratiet i Aarhus igen og igen bliver behandlet af byrådet. Det er usundt og et tegn på, at et eller andet er helt galt. Derfor bør byrådet gøre sig en anstrengelse for at sikre, at byens nuværende borgere bliver hørt og taget hensyn til. Her kan man passende starte med at trække lokalplansforslag 1070 tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce