Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Er kommunen et rengøringsfirma?

Annonce

I 1960'erne indførte nogle kommuner ordninger med hjemmehjælp. Jeg véd, at Odense Kommune i 1964/65 holdt kurser for hjemmehjælpere (husmoderafløsere). Ordningerne var forskellige i de forskellige kommuner, og de var som regel ikke gratis. Efterhånden blev de mest et spørgsmål om rengøringshjælp, bl.a. fordi man mange steder begyndte at bringe mad ud.

Jeg blev opmærksom på ordningerne første gang, da min svigermor forarget fortalte, at nabokonen, der var fyldt 60, ville have kommunen til at gøre rent. Svigermor var fyldt 80, men kunne ikke drømme om at lade fremmede overtage rengøringen.

Folketinget taler gerne pænt om kommunalt selvstyre, men viger ikke tilbage for at bestemme, hvad kommuner skal og ikke skal. I 1989 vedtog Folketinget således, at alle kommuner skulle tilbyde gratis rengøringshjælp, men de måtte gøre det efter visitering og afvejning af vedkommendes behov for hjælp. En klog politiker advarede ganske vist om, at der altid er ubegrænset efterspørgsel efter gratis ydelser.

Derfor endte det hele med, at kommunerne fik ekstra administration, og at de borgere, der fik tildelt rengøring – f.eks. en halv time hver anden uge – ofte udtrykte utilfredshed med tiden og kvaliteten og med, at rengøringen blev foretaget af skiftende personel.

Men hvorfor skal kommunerne stå for rengøringen? I al den tid jeg kan huske, er de økonomiske forhold blevet forbedret for pensionisterne, så hvorfor ikke lade pensionisterne selv købe den rengøring, de vil have, af private firmaer? Der er tilmed indført et ligningsmæssigt fradrag.

Det gælder blot om at få Folketinget til at annullere beslutningen af 1989!

Tegning: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Aarhus

Mand fængslet for drab på rapper ved travbanen

Aarhus For abonnenter

Venstre om rundhåndet idrætsudspil: Det ligner et lille hold-kæft-bolche

Annonce