Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Er sociolancen en fiasko, der skal stoppe?

Annonce

Et stort flertal af partier i regionsrådet indstiller, at sociolancen i Region Midtjylland ikke skal fortsætte. Det er rigtig ærgerligt, da det er et værdifuldt projekt for de udsatte borgere, der ikke ser anden udvej end at ringe 112.

At kalde det en fiasko har at gøre med præmisserne for projektet. Formålet var nemlig at nedbringe antallet af opkald til 112, der omhandlede sociale problemstillinger. Det lykkedes (selvfølgelig) ikke.

Hvis formålet havde været at lave en indsats, der forbedrede socialt udsattes situation med den rette kommunale indsats, ville projektet måske have set anderledes ud og måske have været en succes.

Grunden til den manglende succes er jo til dels, at kommunerne ikke har gode nok tilbud til lige netop de mest udsatte borgere. Så sociolancens arbejde med at henvise til de rette instanser i kommunen som brobygger hjælper ikke, hvis der ikke er tilbud i kommunen, der så griber borgerne i den anden ende. Ja, så ringer desperate mennesker selvfølgelig til det nummer de kender til, nemlig: 112.

Midtvejsevalueringen underbygger også dette:

"Dernæst er det vanskeligt at hjælpe borgeren, da der ofte er tale om langvarige og komplekse problemstillinger, der ikke lader sig løse her og nu, men kræver langvarige og muligvis flere forskellige kommunale tilbud og indsatser. Når det ikke lykkes at hjælpe borgeren hurtigt videre, fortsætter 112-opkaldene. Kommunerne har altså ofte svært ved at imødekomme det behov, som Præhospitalet har i forhold til at hjælpe borgeren hurtigt videre. Det betyder, at brobyggerne ofte ender med at følge borgeren tæt i en periode, fremfor blot at være bindeled til andre steder, hvor borgeren kan hjælpes videre."

Der er derfor nødt til at være en opprioritering af tilbud til udsatte borgere i kommunerne for at en mere akut indsats som for eksempel en sociolance eller akut socialnummer/visitation kan have effekt. Husk det, når kommunerne om lidt går i gang med budgetforhandlinger. Husk, at man som borger kan skrive direkte til kommunen op til budgetforhandlinger. Det sociale område skal opprioriteres. Alt andet er uanstændigt!

På møde i Psykiatri- og Socialudvalget i regionen i onsdags tog Psykiatri-Listen (P) i første omgang forbehold mod direktionens indstilling om at nedlægge sociolancen. Det samme gjorde i øvrigt også Kristendemokraterne (KD) som eneste andet politiske parti.

Vi mangler at høre om erfaringer andre steder fra og vil også gerne vide, hvor omkostningstungt det ville være at videreføre projektet.

I Region Hovedstaden har de haft en mere positiv evaluering af sociolancen. Jeg har derfor som formand for Psykiatri-Listen (P) kontaktet Københavns Kommune samt Psykiatri- og Socialudvalget i Region Hovedstaden vedrørende deres erfaringer med sociolancen. Håber at få svar inden en drastisk beslutning tages i regionsrådet i Region Midtjylland. Vi er nødt til at få vidensdeling på tværs. Er det lykkedes i København, kan vi måske forbedre projektet i stedet for bare at lukke ned.

Selv hvis et flertal af partierne i regionen vælger at stoppe projektet med sociolancen, så er der stadig en masse udsatte mennesker, der ikke får hjælp og tabes mellem stolene mellem regionens hospitaler og sociale tilbud i kommunerne. Behovet er der fortsat. Det er nødt til at blive adresseret og blive handlet på!

Sociolancens fremtid kommer på som punkt til Forretningsudvalget tirsdag 13. august og videre til regionsrådssalen onsdag 21. august til endelig afstemning.

Mikkel Rasmussen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Festugen er ikke et must

Aarhus

Her er de seneste tal: Smittetrykket stiger igen i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Annonce