Annonce
Debat

Læserbrev: Er vore politikere ved at ødelægge byens grønne åndehuller

Illustration: Jens Nex

Siden 1924 har Jydsk Væddeløbsbane beriget lokalområdet med sin tilstedeværelse syd for Aarhus Stadion. Også i dag er Væddeløbsbanen og Højen - det grønne område syd for banen - et yndet udflugtsmål for både os, der bor i nærheden, og andre århusianere, der kommer cyklende, løbende, gående og kørende forbi.

Vi forstår godt, at området på afstand eller på et landkort kan ligne en ubetydelig græsmark, men tag ikke fejl. Her stopper man op, kaster et langt blik ud over by og bugt, fodrer hestene med græs, kælker, løber, leger, snakker og slår sig ned på de to bænke, der byder sig til.

Vi er mange, der bruger området dagligt, men området anvendes også til kulturelle begivenheder som sankthans, hvor hundredvis af borgere fra Holme, Viby og Højbjerg samles for at nyde udsigten, bålet og snakke med hinanden.

Skoler, institutioner og andre lokale fritidstilbud benytter sig også flittigt af Højen og området omkring.

Væddeløbsbanen inklusive Højen og dens omgivelser har en unik kulturhistorisk betydning for byen. Højen beskrives i en rapport fra Moesgaard Museum (december 2018), som en bronzealderhøj og et betydeligt historisk udsigtspunkt.

Nu er det rekreative område i fare. Interessegrupper fra de nærliggende idrætsorganisationer og private bygherrer har kastet deres blik på Væddeløbsbanen og Højen. Væddeløbsbanen skal flyttes, og Højen skal bebygges, forlyder det.

På byrådets foranledning er der blevet udarbejdet en dyr stadionanalyse, der tager hensyn til interessegrupperne og de økonomiske interesser, men intetsteds i analysen har man forhørt sig hos alle os, der bruger området rekreativt hver eneste dag, året rundt.

Vi opfordrer alle byrådets politikere til at skrinlægge planerne om at bebygge Væddeløbsbanen og det tilhørende grønne område. Vi anmoder om, at I som minimum sætter jer ind i, hvordan området bruges rekreativt, inden I tager en beslutning.

Begynder man først at flytte Væddeløbsbanen og opføre beboelser i området, får man aldrig et så markant vartegn for byen tilbage, og området vil blive lukket af til glæde for de få - i stedet for som i dag - til gavn for os alle.

I stedet for at sælge ud af arvesølvet, penge der kun luner en kort stund i kommunekassen, vil vi appellere til, at kommunen bevarer Væddeløbsbanen og Højen som et grønt område for alle byens borgere, og at man - måske med fondsmidler - udvikler området til en endnu skønnere perle. Vi stiller os gerne til rådighed med ideer til områdets fremtid som varigt, varmt og rekreativt område for alle århusianere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce