Annonce
Debat

Læserbrev: Erhvervslivet: Universiteterne skal kunne levere fremtidens arbejdskraft

Bente Steffensen, direktør i Erhverv Aarhus. Pressefoto

Regeringen har for nylig lanceret et udspil, der pålægger universiteterne at reducere antallet af pladser på engelsksprogede uddannelser med 1.000 studerende. Omvendt melder erhvervslivet, at de har et stigende behov for dygtige hænder og hoveder på både kort og lang sigt.

Det er Erhverv Aarhus' klare holdning, at Østjyllands fortsatte stærke position inden for viden og uddannelse har stor indflydelse på regionens udvikling og erhvervslivets konkurrenceevne. En balanceret fødekæde af dygtige og innovative medarbejdere er en væsentlig forudsætning for fortsat vækst og udvikling.

Derfor synes det ugennemtænkt og udtryk for kortsigtede prioriteringer, når der skæres ned på adgangen til talent udefra. Det gælder ikke mindst risiko for, at regeringens indgreb negativt påvirker muligheden for at afhjælpe erhvervslivets aktuelle behov for kompetencer inden for it og ingeniører. Her viser alle undersøgelser en massiv efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft - en efterspørgsel, som forventes at vokse i de kommende år.

Erhverv Aarhus, som repræsenterer mere end 600 virksomheder med over 110.000 arbejdspladser, er skeptisk over for regeringens udspil. Erhverv Aarhus har i en årrække arbejdet for at tiltrække og fastholde internationalt talent i Aarhus, og regeringens tiltag bidrager ikke til den dagsorden. I stedet risikerer vi at lukke os om os selv i en situation, hvor mange virksomheder i Østjylland er afhængige af eksport og internationale kompetencer.

Erhverv Aarhus har med tilfredshed noteret sig planerne på Aarhus Universitet om at uddanne flere ingeniører og efterspurgte kompetencer på it-området. De satsninger er helt i tråd med de meldinger, Erhverv Aarhus hører fra erhvervslivet. Grundfos er blandt de virksomheder, som i øjeblikket oplever udfordringer med at besætte stillinger og derfor er interesserede i internationale studerende og medarbejdere.

"Talent går på tværs af grænser. Når vi leder efter nye medarbejdere, er vi altid på udkig efter de bedste kandidater til jobbet, og for os er det vigtigt at kunne anlægge et internationalt perspektiv i vores rekruttering. Derfor ser vi også gerne, at vores universitetsmiljøer fortsat har et internationalt snit til gavn for såvel faglige miljøer som antallet af kandidater med udgangspunkt i Danmark," siger Henrik M. Christiansen, group senior vice president, HR, Grundfos.

Erhverv Aarhus er enige i, at det vil være et alvorligt tilbageskridt med langsigtede konsekvenser, hvis universiteterne får vanskeligere ved at understøtte erhvervslivets vækst. Vi og erhvervslivet appellerer til, at regeringen i stedet imødekommer erhvervslivets behov for nem adgang til talent på områder med stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Fokus bør være på tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter frem for begrænsninger, ifølge Michael Holm, CEO hos it-virksomheden Systematic i Aarhus.

"Det er væsentligt, at man finder ud af, hvordan vi får internationale studerende til at blive i Danmark til gavn for danske virksomheder. Behovet for højt kvalificeret arbejdskraft indenfor it er for stort til, at vi selv kan løse det i Danmark, men det er samtidig vigtigt, at vi formår at fastholde kompetencerne. Men så lad os i stedet diskutere sammenhængen mellem tiltrækning af udenlandsk talent og jobs i danske virksomheder - måske den diskussion bør optage dagsordenen frem for restriktioner?", spørger han.

Den opfordring bakker Erhverv Aarhus op om.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

112

Politiaktion på Ringgadebroen afsluttet: Ung kvinde stod på ydersiden af broen

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce