Annonce
Debat

Læserbrev: Et godt forarbejde af sundhedsreformen er den halve succes

Søren Erik Pedersen. Arkivfoto: Axel Schütt

Jeg tror, at den nye sundhedsreform ved at knytte sundhedssystemet tættere på borgerne kan blive et gode for borgerne. Borgerne ønsker sammenhæng i det nære sundhedsvæsen og er uforstående overfor, om det er fra den kommunale eller regionale kasse, regningen skal betales.

Men succesen med det nye sundhedsvæsen, når regionerne måske bliver fortid, afhænger af:

1) At samarbejdet lokalt forankres. Hvis tre-fem kommuner skal løfte opgaven, så skal man IKKE kopiere den måde, brandvæsnet er organiseret på her i Østjylland, hvor dårlig driftsledelse risikerer at medføre, at en lokal enhed må lukke for at få pengene til at række. Hørning-stationen er nævnt i dagspressen - det er simpelthen ikke godt nok.

Når tre-fem kommuner skal arbejdes sammen med en rest af sundhedsregionen under den ene eller anden form, løber man let ind i et projekt med et demokratisk underskud, hvis det kommer til at ligne det, vi normalt ser. Der opstår let et "abeskubberi" om ydelsens omfang, og hvem der skal betale - samt hvem der lige har ansvaret.

På sigt vil det måske være starten på en ny kommunalreform, som kan munde ud i 21 nye storkommuner, hvis ikke der opbygges et system, hvor økonomi og ansvar bliver entydig.

2) At det ikke bliver en spareøvelse for kommuner. Vi har før set i Skanderborg Kommune, at når opgaver flyttes til kommune fra eksempelvis regionen, så må vi selv til pengepungen for at løse hele den nye opgave. Så derfor skal vi være på vagt, for at ikke vores kasse kommer under pres og dermed presser vores øvrige velfærdsområder.

3) At fagpersonalet ressourcemæssigt kan gå op i en højere enhed. Når vi skal løfte nye opgaver, vil det have mange fordele, men det kræver et helt nyt samspil mellem kommune, praktiserende læge og hospitalet. Nye processer, kommunikation, og at et tilfreds personale både i antal og kvalifikationer er til stede.

Så husk, et godt forarbejde er den halve succes.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce