Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Events - der giver oplevelser til hele byen

Nogle gange kritiseres byråd og andre offentlige instanser for at ”smide penge ud” til kulturarrangementer, som kun kommer en lille gruppe borgere til gavn – det netop overståede Tall Ships Races med over 500.000 besøgende fortæller en helt anden historie.

Sculpture by the Sea, Aarhus Festuge og det europæiske kulturhovedstadsår 2017, for blot at nævne nogle få events i Aarhus, fortæller nøjagtigt det samme – en fortælling om et Aarhus, der ønsker at invitere hele byen med, når vi afholder events, og endda uden man behøver at have pungen op af lommen. En invitation, som rigtig mange århusianere siger JA TAK til.

Som kulturudvalgsformand er jeg rigtig glad for denne tilgang til events, og den bakkes heldigvis også op af stort set hele byrådet på tværs af partiskel. Nok fordi den slags begivenheder giver så meget tilbage til byen.

Hvad giver events så til byen? Først og fremmest en glæde over at være del af et stort og rigt bysamfund. Der er for mig ingen tvivl om, at når vi mødes på havnen, på Bispetorv eller ved Tangkrogen, så ser vi hinanden, snakker med hinanden, og vi får vi en fælles referenceramme, og ud af den opstår der et fællesskab – en by-identitet, vi føler os som århusianere. Det er faktisk ikke bare noget, jeg bare postulerer – århusianerne siger det selv. I de nyeste undersøgelser angiver 40 procent af århusianerne, at kulturelle aktiviteter er den vigtigste grund til, de er glade for at bo i Aarhus.

Det smitter også af på virksomhederne. Direkte på dem, der lever af caféliv og shopping. Mange mennesker i byen giver ganske enkelt større omsætning. Men effekten er måske endnu større på de virksomheder, der har brug for at rekruttere og fastholde nye medarbejdere. Det er langt lettere, at få medarbejdere til at blive i og komme til en by med et rigt og varieret kulturliv. Det er ganske enkelt mere spændende at bo i eller nær en pulserende by med mange oplevelsesmuligheder. Spørg blot dig selv, hvilke byer vil du helst bo i? Og hvorfor?

Alle disse arrangementer kan kun finde sted, fordi vi har rigtigt mange frivillige, og fordi vi har indrettet byen, så den kan rumme en god fest eller et event. De såkaldte rethinkere stiller op i tusindvis, hver gang der indkaldes til events, og uden dem hang det hele ikke sammen – mange TAK for det. De siger selv, at de gør det, fordi det er sjovt at løse en opgave sammen – der er et fællesskab, og fordi det gør en stolt at være del af de store begivenheder og at vise vores smukke by frem.

Ligeledes kunne vi ikke have over en halv million mennesker i centrum af Aarhus, hvis ikke der var bygget en ny stor havneplads, lavet en letbanen og bygget 2000 p-pladser centralt og samtidig havde ryddet Bispetorv for biler. Infrastruktur-investeringerne har været afgørende, for at de store begivenheder har kunnet afholdes i hjertet af Aarhus.

Jeg håber, den store enighed omkring vores events og festuger varer ved, for det er vigtigt, at ALLE får en mulighed for at snuse til store kultur- og sportsbegivenheder. Det giver glæde og stolthed også i hverdagen. Og hvem ved, måske er det dét, der kan sikre, at vi også i fremtiden kan kaldes os ”Smilets by”.

Annonce
Steen Bording Andersen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce