Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Facts om Klostertorvets område og de udsatte

De socialt udsatte er gang på gang blevet svigtet i livet. Dette betyder, at vores arbejde med at motivere til at tage imod hjælp kan tage lang tid og kræver tillid. Tillid opbygges ikke på nogle få måneder.


Annonce

30. august 2019 læser jeg en artikel "endnu en urolig sommer på Klostertorvets område", som får mig til at gribe til tasterne. Jeg bliver optaget af både faktuelle oplysninger og især retorikken i artiklen om de udsatte.

Her kommer de erhvervsdrivende omkring torvet ofte til orde og mange gange med uimodsagte enetaler, hvor man sjældent hører fra andre parter.

Det er min oplevelse, at den generelle retorik omkring udsatte på Klostertorvet ofte er unuanceret i medierne. Senest i den pågældende artikel bryder den mangeårige konflikt ud igen. Den til tider stigmatiserende retorik omkring Klostertorvets udfordringer kommer endnu engang til at handle om "os" og "dem".

Det fremgår af artiklen, at der er forsøgt mange tiltag for at få ro på Klostertorvets område. Om det så er lykkedes eller ej, det kan man have forskellige meninger om. Jeg har intet imod, at der sættes fokus på Klostertorvets område og målgruppen.

Det er vigtigt for mig at pointere, at der er decideret mangel på reelle fakta, når der for eksempel bliver sagt, at der "på de allersværeste dage er mellem 80 og 100 mennesker". Jeg arbejder som gademedarbejder i Aarhus Kommune på 10. år med netop denne målgruppe. Jeg kommer dagligt på gaden og taler med de udsatte og dem, der sidder på bænkene ved Klostertorvet. ALDRIG har jeg oplevet eller set 80-100 mennesker være samlet på Klostertorvet, hverken hjemløse eller "uromagere", som der refereres til i artiklen

(Det var upræcist formuleret i artiklen. Der burde have stået, at der ofte ikke er flere end 15-20 personer af gangen, men at hele persongalleriet omkring bænkene består af 80-100 mennesker, red.).

Jeg kan sige det med sikkerhed, idet vi løbende i mit arbejde tæller antal hjemløse/udsatte borgere, der opholder sig på Klostertorvet og ved bænkene! Min erfaring er, at der er omkring 10-15, der sidder ved bænken i sommersæsonen, hvor vejret er godt.

I sommerhalvåret er der oftest flere udsatte og hjemløse på gaden end i vinterhalvåret. I og med at Aarhus er en storby, tiltrækkes den af hjemløse og udsatte borgere - sådan er det!

De socialt udsatte er ikke inventar, der "bare lige" kan fjernes. Disse mennesker har en historie med sig, et liv og nogle forudsætninger, der gør, at de lever netop det liv på torvet.

Der er iværksat tiltag fra kommunens side, og som udenforstående kan det godt virke, som om der ikke sker noget, og at intet hjælper. Men med den viden jeg har, kan jeg hilse og sige, at flere og flere kommer i lejlighed og/eller får hjælp til at kunne bevare deres lejlighed, så de ikke igen bliver smidt ud. Der er støtte i eget hjem eller på gaden, hvor mine kollegaer og jeg dagligt forsøger at motivere dem til at tage imod de tilbud, der er i kommunen.

For de fleste lykkes det at have en hverdag væk fra området, måske ikke efter de standarder, som du og jeg lever under, men på den måde de nu engang er i stand til.

De socialt udsatte er gang på gang blevet svigtet i livet. Dette betyder, at vores arbejde med at motivere til at tage imod hjælp kan tage lang tid og kræver tillid. Tillid opbygges ikke på nogle få måneder.

I forhold til den ofte negative tilgang til de udsatte vil jeg gerne appellere til, at I alle derude ikke ser dem som monstre. De socialt udsatte mennesker er af kød og blod, som du og jeg, med drømme og håb om tryghed og kærlighed i livet.

Tegning: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Annonce