Annonce
Debat

Læserbrev: Fakta: Plantebaseret kost er sundt og klimavenligt

Liv Gro Jensen (ALT), byrådsmedlem i Aarhus. Pressefoto

Der er opstået en del misforståelser, siden vores byrådsforslag om tilbud om et plantebaseret alternativ i Aarhus' godt 300 kommunale køkkener. Fakta er dog, at plantebaseret mad både er klimavenligt og sundt.

Fremtidens generationer og vores planet har på alle mulige måder brug for, at vi hæver ambitionerne og udfordrer vores vaner. Andelen af den globale udledning af drivhusgasser stiger igen, og den brede politiske vilje for at gøre noget seriøst ved klimakrisen mangler fatalt.

I Danmark udgør fødevareproduktionen fra svin og køer knap en femtedel af landets samlede udledning af drivhusgasser. Derfor kan vi helt reelt få et bedre klima ved at spise mindre kød og mere plantebaseret. At spise plantebaseret er dog ikke det samme som at være veganer, uanset hvor hårdnakket nogle politikere påstår det.

Plantebaseret kost består primært af hele planter. Der kan også indgå animalske produkter i mindre mængder. Fokus er på, at måltidet tager sit udgangspunkt i planterne og ikke kødet. Måltidet kan bestå af frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø, kerner, fuldkorn mv. Plantebaseret kost kan derudover godt indeholde små mængder fisk, æg, mælk mv.

Flere politikere har sagt, at plantebaseret kost vil skade børn ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Anbefalingerne går på ren vegansk kost, ikke den plantebaserede. Det har således intet med forslaget at gøre. Og debatten er blevet vendt helt på hovedet. For det første fordi vi ikke vil tvinge nogen til at spise udelukkende plantebaseret. Og for det andet, fordi langt de fleste mennesker faktisk slet ikke får grønt nok til at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger! Det bør fylde langt mere i debatten.

Ifølge Fødevarestyrelsen tyder videnskabelige undersøgelser på, at en vegetarisk kost nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft. WHO og verdensorganisationen for kræftforskning anbefaler plantebaseret kost af samme årsager. Uanset hvad skal alle borgere i alle aldersgrupper selvfølgelig have præcist den næringsrige mad, som de kan lide og gør dem godt. Vi giver blot en mulighed for at spise plantebaseret.

I Aarhus er vi kommet et godt stykke af vejen allerede. I mange daginstitutioner serveres for eksempel sund plantebaseret kost i løbet af ugen. Nu er det tiden til, at alle byens godt 300 køkkener bliver mere klimavenlige. Og det fokus på økologi, som S og SF rejser i debatten er fint. Men økologi handler primært om vores natur og sundhed og reducerer ikke automatisk vores CO2-udledning. Hvis vi skal reducere CO2, skal der skæres i kødet og fokuseres mere på planterne.

Vi er så klar til at skabe veje for vanebrud, der er til gavn for vores klima. Og selvfølgelig til en konstruktiv kvalificering af forslaget sammen med partier, borgere, institutioner, organisationer osv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce