Annonce
Debat

Læserbrev: Fakta: Plantebaseret kost er sundt og klimavenligt

Liv Gro Jensen (ALT), byrådsmedlem i Aarhus. Pressefoto

Der er opstået en del misforståelser, siden vores byrådsforslag om tilbud om et plantebaseret alternativ i Aarhus' godt 300 kommunale køkkener. Fakta er dog, at plantebaseret mad både er klimavenligt og sundt.

Fremtidens generationer og vores planet har på alle mulige måder brug for, at vi hæver ambitionerne og udfordrer vores vaner. Andelen af den globale udledning af drivhusgasser stiger igen, og den brede politiske vilje for at gøre noget seriøst ved klimakrisen mangler fatalt.

I Danmark udgør fødevareproduktionen fra svin og køer knap en femtedel af landets samlede udledning af drivhusgasser. Derfor kan vi helt reelt få et bedre klima ved at spise mindre kød og mere plantebaseret. At spise plantebaseret er dog ikke det samme som at være veganer, uanset hvor hårdnakket nogle politikere påstår det.

Plantebaseret kost består primært af hele planter. Der kan også indgå animalske produkter i mindre mængder. Fokus er på, at måltidet tager sit udgangspunkt i planterne og ikke kødet. Måltidet kan bestå af frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, frø, kerner, fuldkorn mv. Plantebaseret kost kan derudover godt indeholde små mængder fisk, æg, mælk mv.

Flere politikere har sagt, at plantebaseret kost vil skade børn ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Anbefalingerne går på ren vegansk kost, ikke den plantebaserede. Det har således intet med forslaget at gøre. Og debatten er blevet vendt helt på hovedet. For det første fordi vi ikke vil tvinge nogen til at spise udelukkende plantebaseret. Og for det andet, fordi langt de fleste mennesker faktisk slet ikke får grønt nok til at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger! Det bør fylde langt mere i debatten.

Ifølge Fødevarestyrelsen tyder videnskabelige undersøgelser på, at en vegetarisk kost nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft. WHO og verdensorganisationen for kræftforskning anbefaler plantebaseret kost af samme årsager. Uanset hvad skal alle borgere i alle aldersgrupper selvfølgelig have præcist den næringsrige mad, som de kan lide og gør dem godt. Vi giver blot en mulighed for at spise plantebaseret.

I Aarhus er vi kommet et godt stykke af vejen allerede. I mange daginstitutioner serveres for eksempel sund plantebaseret kost i løbet af ugen. Nu er det tiden til, at alle byens godt 300 køkkener bliver mere klimavenlige. Og det fokus på økologi, som S og SF rejser i debatten er fint. Men økologi handler primært om vores natur og sundhed og reducerer ikke automatisk vores CO2-udledning. Hvis vi skal reducere CO2, skal der skæres i kødet og fokuseres mere på planterne.

Vi er så klar til at skabe veje for vanebrud, der er til gavn for vores klima. Og selvfølgelig til en konstruktiv kvalificering af forslaget sammen med partier, borgere, institutioner, organisationer osv.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce