Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Familierne skal selv fordele barsel

Iben Høiaas Jeppesen. Pressefoto

Jeg mener, at der er brug for mindre, ikke mere øremærket barsel. Den optimale situation ville være, at (næsten) al barsel var fri til at fordele mellem mor og far. Det ville give familierne frihed til at indrette deres tilværelse, som det passer dem bedst.

I januar besluttede EU, at der skal øremærkes otte ugers barsel til mænd mod kun to i dag. Siden da har bl.a. den faglige organisation Lederne været ude og overbyde dette og ønsket, at 16 uger øremærkes til mænd. Det ville betyde, at familier kun har 12 uger, de frit kan fordele mellem sig, mod 32 uger i dag. Altså langt færre uger, som forældrene frit kan råde over.

Jeg under i den grad mænd at holde barsel, hvis de vil og har lyst. Men jeg stiller mig undrende overfor denne konkurrence om at overbyde hinanden i at indskrænke familiernes mulighed for selv at fordele barslen imellem sig. Vi ved, at børnefamilier er en af de mest pressede grupper, vi har i samfundet. Hvorfor indskrænke deres frihed, og presse dem med flere regler?

Det argument for mere øremærket barsel, der oftest dukker op, er et hensyn til kvinders karriere og lønlighed med mænd. Men er det det vigtigste hensyn for fordeling af barslen? Nej, det vigtigste hensyn er familiens tarv. Ikke alle kvinder (eller mænd) skal dyrke karriere. I nogen familier er der slet ikke nogen, der skal jagte karriere. De familier bliver fanget i et malplaceret hensyn og bliver de store tabere, fordi den øremærkede barsel, som nogle familier ikke har mulighed for at benytte, vil bortfalde. Det vil presse familierne økonomisk og sende børn tidligere i institution.

Hvem forsvarer de almindelige familiers rettighed til at indrette deres liv, som de vil? Det vil jeg. Efter mange års samfundsdebat om barslens indflydelse på kvinders karriere er jeg sikker på, at karrierekvinder nu er så opmærksomme på dette, at de nok skal sørge for at få delt barslen med deres mænd. Vi behøver derfor ikke at indskrænke andre familiers mulighed for at fordele barslen, udelukkende af hensyn til karrierekvinderne.

Målet er aldrig resultatlighed, hvor alle familier skal dele alt 50-50 mellem mor og far. Heller ikke barslen. Mennesker og familier er nemlig ikke ens. Og de skal heller ikke være det. Det, vi skal jagte, er frihed. Familiers frihed til at indrette sig, som det passer dem bedst. Nogle vil fordele barslen i kvindernes favør, andre i mændenes, og nogle vil måske fordele det helt lige. Jo mindre øremærket barsel, jo mere mulighed for dette.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce