Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Flere demensmidler forpligter til budgetforhandlinger

Jeg synes, det er dejligt, hvis regeringen nationalt og Socialdemokratiet lokalt vil afsætte flere penge til demensområdet. Men vi mangler at se det omsat til handling.

Demenscentrum Aarhus havde i december besøg af finansminister Nicolai Wammen (S), hvor også jeg og udvalgsformand Lone Hindø (S) deltog. I forbindelse med besøget blev der naturligvis snakket om den kritik, som en gruppe pårørende havde rejst om forholdene på demensplejehjemmet (bl.a. her i avisen 8. december, red.).

Efterfølgende udtalte Lone Hindø sig i avisen (14. december): ”Vi har tillid til den handlingsplan, som er iværksat af ledelsen i forbindelse med kritikken. Men vi mener samtidig, at det er afgørende med et skarpt fokus på demensområdet. Derfor skal der arbejdes med at løfte finansieringen af området, og her kan midlerne afsat af Folketinget være en løftestang. Jeg er overbevist om, at vi kan få nogle af dem”.

Det kom derfor til at fremstå sådan, at Aarhus Kommune kunne søge og få andel i en ny statslig bevilling på 244 millioner kroner til demensområdet, og at midlerne skulle gå til flere medarbejdere.

Men de 244 millioner er en del af den reserve, som erstatter den nedlagte satspulje.

Her har et bredt flertal i Folketinget afsat midler til 12 konkrete indsatser, som skal understøtte demenshandlingsplanen. Der er tale om 12 glimrende indsatser, og jeg har naturligvis sat min forvaltning i gang med at undersøge, hvordan det kan gavne demensområdet i Aarhus. Men intet tyder på, at der kommer midler til flere varme hænder, som man ellers kunne få indtrykket af i artiklen i avisen.

Jeg synes, det er dejligt, hvis regeringen nationalt og Socialdemokratiet lokalt vil afsætte flere penge til demensområdet. Men vi mangler at se det omsat til handling.

I Nicolai Wammens finanslovsaftale med støttepartierne er der afsat nul kroner til demensområdet. I borgmester Jacob Bundsgaards (S) budgetforlig for 2020 skal man have den store lup frem for at finde noget, der ligner et løft til borgere med demens.

Derfor vil jeg holde S og regeringen op på, at der skal tilføres flere midler til medarbejderressourcer på demensområdet. Det kan skabe en endnu bedre behandling for mennesker med demens og gøre det lettere for deres pårørende.

Derfor håber jeg, at S vil være villige til at stemme for et beslutningsforslag, jeg stiller i byrådet, hvor vi – dog ganske tidligt – prioriterer efterårets budgetmidler til 2021.

Jeg vil samtidig gerne slå fast, at selvom Århus Stiftstidende har givet spalteplads til nogle meget voldsomme ord og overskrifter om forholdene på Demenscentrum, så handler kritikken ikke om medarbejdere og ledelsen.

Tværtimod er der roser til vores dygtige, omsorgsfulde medarbejdere. De yder den pleje og omsorg, som man skal have, når man er så ramt på livet, som mange af beboerne på Demenscentrum og deres pårørende er.

Annonce
Jette Skive (DF), rådmand i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce