Annonce
Debat

Læserbrev: Flere penge til de østjyske kommuner

Michael Aastrup Jensen. Arkivfoto: Marie Hald/Scanpix

Som tidligere borgmester ved jeg, at det ofte kan være svært at få pengene til at række i en kommune. Der er altid mange områder, man gerne vil give en ekstra hånd. Der kan også være udløb, som man gerne vil forlænge, men for at få enderne til at mødes, så lykkedes det ikke.

Som folkevalgte har vi ansvaret for at prioritere og sige nej, men nogle gange er problemet simpelthen, at der er for få penge. Det gælder også her i Østjylland. Derfor er jeg rigtig glad for, at der er lagt op til, at Syddjurs Kommune får 29,2 millioner kroner, Favrskov Kommune får 14,6 millioner kroner, og Skanderborg Kommune får 19 millioner kroner over de næste to år.

Det sker i forbindelse med, at regeringen gennemfører en kompensation i forhold udligningen mellem landets kommuner. Det kan virke lidt rodet, og det er det også, for det hele bunder i, at hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne ville være med til at lave en reform af udligningssystemet mellem landets kommuner. Derfor er det kun blevet til lappeløsninger. Det synes jeg, er enormt ærgerligt, for det er helt afgørende, at der er ro omkring kommunernes økonomi.

Det betyder rigtig meget for den enkelte kommune, at man ved, hvad man har at gøre med. Derudover er det naturligvis også vigtigt, at vi har en udligning mellem kommunerne, således at alle kommuner kan tilbyde den samme service. Det er ganske enkelt urimeligt, hvis der i nogle kommuner ikke er penge nok til at tage sig ordentligt af vores ældre eller udsatte medborgere, samtidig med at kommunerne i hovedstadsområdet nærmest svømmer i penge.

Vi skal have et Danmark i balance, hvor der ikke er forskel i den service, som kommunerne kan tilbyde. Uanset hvor man bor, skal velfærden og de kommunale serviceydelser være i orden. Det troede jeg egentlig også, at både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti var enige i. Desværre prioriterer de to partier indenrigspolitiske drillerier højere end ro omkring kommunernes økonomi.

Det er trist, for det går ud over de forkerte, hvis man som følge af manglende udligning er nødt til at spare i den enkelte kommune. For mig er det helt afgørende, at der er rimelighed i, hvordan pengene fordeles. Her i Østjylland har vi en række kommuner, der har haft svært ved at få budgetterne til at hænge sammen. Jeg vil derfor kæmpe for, at vi får en udligningsreform, og jeg håber, at de øvrige østjyske folketingsmedlemmer vil være med til at presse på, for at kommunerne på blandt andet Djursland ikke bare bliver efterladt. Det bør være en fælles dagsorden på tværs af partierne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce