Annonce
Debat

Læserbrev: Forsømt Himmelbjerg trænger til et løft

LÆSERBREV: Dårligt vedligeholdte stier, hegn og bænke. For slet ikke at tale om de pinligt dårlige forhold for handicappede, der ønsker at besøge Himmelbjerget.

Himmelbjerget trænger for alvor til et løft og har gjort det længe. Et legeunivers og nye toiletter er en god start. Men det er ikke nok. God tilgængelighed for alle må være et must.

Også den fantastiske historie om Himmelbjerget, der engang lagde ryg og ører til stormøder op til vedtagelsen af Grundloven i 1849, bør formidles langt bedre end i dag.

Det er dejligt at købe en is eller en stok på Himmelbjerget og nyde den fantastiske udsigt. Men det er synd og skam, at den vigtige historie om det danske demokratis fødsel, næsten ikke er til at finde ved Himmelbjerget med undtagelse af grundlovsdag.

Men der er plads til meget mere ånd, kultur og debat på det smukke sted, som kan forny og videreføre Himmelbjerget som samlingsted for debat og demokrati.

En modernisering af faciliteterne ved Himmelbjerget bør være første skridt.

Det bliver ikke nemt. Især med de komplicerede ejerforhold ved Himmelbjerget, hvor Skanderborg Kommune faktisk ikke ejer så meget som én eneste kvadratmeter.

Skanderborg Byråd har valgt spille en aktiv rolle i en tiltrængt fornyelse af Himmelbjerget. Sammen med de mange ejere af området er der sat gang i en proces, der forhåbentlig kan få nogle af de store fonde til at gå ind i projektet.

Som en start er der udarbejdet et inspirationskatalog, der beskriver nogle (vilde) ideer til, hvordan et løft af Himmelbjerget kan se ud. Indholdet kan man have mange meninger om. De beskrevne forslag kunne være bedre gennemarbejdet eller helt anderledes. Men det er kun ideer, som der hverken er regnet på, er afsat penge til, besluttet noget konkret om eller som for den sags skyld er blevet vurderet i forhold til fredninger med mere.

Sådan er det med en god proces. Det er godt at starte med vilde idéer og så ende et helt andet sted. Hvis processen skal starte med alle begrænsninger og først når alle pengene er fundet, kommer der ikke til at ske noget som helst på Himmelbjerget.

Desværre har enkelte lokale debattører i sommerens løb forsøgt at tegne et misvisende billede af inspirationskataloget, der også har navnet 'Helhedsplan for Himmelbjerget'.

'Helhedsplan' kunne lyde som noget, der skal gennemføres punkt for punkt. Sådan er det bare ikke med denne plan. Trods navnet er det kun et inspirationskatalog, som debatten kan tage afsæt i. Hvis helhedsplanen var tænkt som noget, der skulle gennemføres punkt for punkt, var den aldrig blevet vedtaget af byrådet.

Himmelbjerget har været forsømt længe nok. Nu er er der brug for en god og konstruktiv debat om, hvordan vi får løftet det smukke bjerg og den flotte historie til et niveau, som stedet fortjener.

Det er godt med forskellige meninger om, hvad der skal ske på Himmelbjerget. Men de, der kun vil skælde ud og pege fingre, hjælper altså ikke Himmelbjerget på vej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce