Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Friskoler skal fortsat være for alle

Annonce

Socialdemokraterne vil ændre på tilskuddet til privat- og friskolerne. Det er en rigtig dårlig ide, for det vil betyde, at mange ikke længere har råd til at sende deres barn i en friskole eller privatskole. For desværre er der kun et sted at sende regningen hen, og det er til forældrene. Desværre er der ikke tale om småpenge. Alene i Aarhus Kommune vil de private skoler miste over 15 millioner kroner årligt, og eksempelvis vil Laursens Realskole miste mere end 1,4 millioner kroner årligt.

I mange mindre byer er friskolen omdrejningspunktet for det frivillige foreningsliv. Engagementet omkring friskolerne er ganske enkelt med til at sikre liv i mange landsbyer. Det er derfor en ualmindelig dårlig ide at gøre det dyrere for helt almindelige familier at vælge en friskole. Det kan faktisk være ødelæggende for mange mindre lokalsamfund.

Vi har i Danmark en lang tradition for frie skoler. I modsætning til andre lande er de private skoler for alle og ikke blot forbeholdt eliten eller dem med mange penge. Det skyldes, at vi yder et højt offentligt tilskud, således at de fleste har råd til at vælge et andet tilbud end folkeskolen. For Venstre er det vigtigt, at der er frit valg – også for dem med de lavere indtægter. Det er derfor, vi prioriterer at give et højt tilskud.

En stor del af vores uddannelsestradition stammer jo netop fra det private initiativ, f.eks. i form af højskolerne og efterskolerne. Det tankegods, som højskolerne er rundet af, har også sat sit præg på folkeskolen. Derfor er det en ærgerlig modsætning, som Socialdemokraterne forsøger at skabe, mellem folkeskolen på den ene side og de frie skoler på den anden.

Venstre har været med til at øge tilskuddet til de frie skoler, således at endnu flere har fået råd til at kunne til at foretage et valg. Det vil vi bevare, og derfor kæmper vi indædt imod Socialdemokraternes beton-politik på skoleområdet. Forslaget er ganske enkelt meget langt fra den tradition, vi har på skoleområdet, og det er trist, at hovedudfordreren til statsministerposten på den måde ønsker at politisere det at vælge en friskole til sit barn.

Michael Aastrup Jensen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

AGF

AGF henter australier i Manchester City: - En talentfuld og spændende spiller

Annonce