Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Gør Classic Race elektrisk, og flyt det ud af byen

I lederen i Stiftstidende onsdag 28. august skrev chefredaktør Jan Schouby om, hvordan naboer til Classic Race spilder kommunens ressourcer ved at anlægge søgsmål og forlange erstatning for de gener, de årligt oplever. Chefredaktøren sammenligner ganske usmageligt erstatningskravet med, hvad et voldtægtsoffer får tildelt, og mener, at sagsanlægget er ude af proportioner.

Jan Schouby skriver dog ikke noget om, at støjgenerne og det trafikale kaos, Classic Race hvert år skaber, ikke kun går ud over naboerne. Det er en periode, hvor tusindvis af pendlere forsinkes, og mange århusianere generes af de larmende gamle racerbiler, når de kører rundt på banen. Den øgede trafik i forbindelse med løbet betyder, at de mindre veje overbefærdes, og det skaber farlige situationer for bilisterne såvel som cyklister og fodgængere.

Schouby har ret i, at man må forvente larm og arrangementer, når man bor i midtbyen. Men det er ikke carte blanche til at afholde arrangementer, som er farlige og omkostningsfulde på flere fronter. Generne vil kunne undgås ved at flytte eventen til en nærtliggende racerbane. At køre racerløb i en bymidte hører sig måske til i Monaco og Singapore. Men i Aarhus skal vi værne om vores borgere og tage sådanne sager seriøst.

Arrangementet har masser af støtter, også i byrådet, men er det ikke lidt paradoksalt at støtte op om en event med så store forureningskilder, når den langsigtede plan er et CO2-neutralt Aarhus i 2030? Klimapolitikken er i højsædet, og mens vi i byrådet arbejder for at mindske den høje luftforurening i Aarhus, kører hvert år en række biler af ældre modeller ræs gennem gaderne.

Udover at flytte Classic Race vil vi foreslå, at man fra arrangørernes side forsøger at tilpasse sig den klimapolitiske dagsorden. I 2014 begyndte det såkaldte Formel E. Et racerløb for elektriske biler, som Classic Race måske kunne lære noget af. Man bør opfordre og udfordre de mange dygtige mekanikere, som hvert år er til stede i Aarhus, og lade dem konkurrere i at skabe et klimavenligt Classic Race. Måske endda ved at ombygge de stærkt forurenende racerbiler til mere klimavenlige versioner. Så vil man undgå støjgener og forurening.

Annonce
Mette Bjerre. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce