Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Gør Classic Race elektrisk, og flyt det ud af byen

I lederen i Stiftstidende onsdag 28. august skrev chefredaktør Jan Schouby om, hvordan naboer til Classic Race spilder kommunens ressourcer ved at anlægge søgsmål og forlange erstatning for de gener, de årligt oplever. Chefredaktøren sammenligner ganske usmageligt erstatningskravet med, hvad et voldtægtsoffer får tildelt, og mener, at sagsanlægget er ude af proportioner.

Jan Schouby skriver dog ikke noget om, at støjgenerne og det trafikale kaos, Classic Race hvert år skaber, ikke kun går ud over naboerne. Det er en periode, hvor tusindvis af pendlere forsinkes, og mange århusianere generes af de larmende gamle racerbiler, når de kører rundt på banen. Den øgede trafik i forbindelse med løbet betyder, at de mindre veje overbefærdes, og det skaber farlige situationer for bilisterne såvel som cyklister og fodgængere.

Schouby har ret i, at man må forvente larm og arrangementer, når man bor i midtbyen. Men det er ikke carte blanche til at afholde arrangementer, som er farlige og omkostningsfulde på flere fronter. Generne vil kunne undgås ved at flytte eventen til en nærtliggende racerbane. At køre racerløb i en bymidte hører sig måske til i Monaco og Singapore. Men i Aarhus skal vi værne om vores borgere og tage sådanne sager seriøst.

Arrangementet har masser af støtter, også i byrådet, men er det ikke lidt paradoksalt at støtte op om en event med så store forureningskilder, når den langsigtede plan er et CO2-neutralt Aarhus i 2030? Klimapolitikken er i højsædet, og mens vi i byrådet arbejder for at mindske den høje luftforurening i Aarhus, kører hvert år en række biler af ældre modeller ræs gennem gaderne.

Udover at flytte Classic Race vil vi foreslå, at man fra arrangørernes side forsøger at tilpasse sig den klimapolitiske dagsorden. I 2014 begyndte det såkaldte Formel E. Et racerløb for elektriske biler, som Classic Race måske kunne lære noget af. Man bør opfordre og udfordre de mange dygtige mekanikere, som hvert år er til stede i Aarhus, og lade dem konkurrere i at skabe et klimavenligt Classic Race. Måske endda ved at ombygge de stærkt forurenende racerbiler til mere klimavenlige versioner. Så vil man undgå støjgener og forurening.

Annonce
Mette Bjerre. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce