Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Gentænk hele Aarhus – ReThink Aarhus

Intet samfund kan vokse med 50 procent uden investeringer i serviceses og infrastruktur. De 24 millioner kroner skal derfor investeres i Malling.

Annonce

Ved udstykninger, som radikalt ændrer på et lokalområde, bør udstykningsprovenuet investeres i det berørte område. Kun ved der at investere i borgerfaciliteter – daginstitutioner, skoler, sportshaller, aktivitets- og plejecentre og infrastruktur - sikres fortsat velfærd for både nuværende og kommende beboer.

I Malling er radikale ændringer på vej. Malling skal vokse fra 5.000 til 7.500 indbyggere på 15 år.

31. december 1969 – dagen før den 1. januar 1970, hvor kommunalreformen trådte i kraft - boede der i Aarhus Købstad 110.118 indbyggere. Der var 21 byrådsmedlemmer til at styre Aarhus Købstad. I de 20 sognekommuner var der 120.896 indbyggere og 135 sognerådsmedlemmer.

Siden 1. januar 1970 har et byråd på 31 byrådsmedlemmer ledet hele storkommunen Aarhus, hvor der er i dag bor cirka 349.000 personer.

For at styrke tanken om nærdemokrati og beboerindflydelse burde de 31 folkevalgte i stedet for byrådsmedlemmer kaldes kommunalbestyrelsesmedlemmer. For de 31 folkevalgte, som vælges i hele Aarhus Kommune, skal selvfølgelig lede hele Aarhus Kommune.

Aarhus by vokser i tæthed og i højden. Der er ikke plads til nye parcelhusområder! Derfor vokser satellitområderne. De tilbyder grundpriser, som almindelige mennesker endnu kan betale for.

I dag er Malling en lille hyggelig landsby med cirka 5.000 skallinger. Byens centrum er omkring SuperBrugsen, og i en radius af 250 meter ligger Malling Bio, Malling Kro, kirke, sognegård, skole og børneinstitutioner. Til letbanen som – når den kører – har to afgange i timen, er der cirka 150 m fra centrum. Til busstopsteder i begge retninger er der ligeledes cirka 150 m. Busserne kører fire gange i timen.

Mange af de nye indbyggere i Malling skal bo en til to km syd for det nuværende centrum, hvor der er en udstykning på 32 hektar – med plads til 320 parcel-, række- og etageboliger. Der er afsat areal til daginstitutioner – som forventes opført, fem år efter parcellerne er blevet solgt. Der er ingen skole, ingen sportsfaciliteter og langt til infrastruktur.

På udstykningen forventer kommunen at få et nettoprovenu på cirka 24 millioner kroner. Penge, som byrådet disponerer over generelt, og som de kan anvende hvor som helst. Måske inde i Aarhus? Kun ved at investere de 24 millioner i Malling kan både nuværende og kommende beboere i Malling undgå velfærdsforringelser.

320 nye boliger på bare én enkelt udstykning - beboet med unge mennesker i den fertile alder - giver i løbet af de næste få år 640 voksne og mindst 640 børn i vuggestue-, børnehave- og skolealderen. For at blive afleveret og afhentet fra daginstitutioner, komme i skole, til sport og i Malling Bio, skal de køres til centrum ad Bredgade. Alt andet lige giver det morgen og aften 320 flere biler på Bredgade, som i forvejen er overbelastet og uden cykelstier og blinklys. Nogle dage 640 biler mere, for begge forældre må nødvendigvis have hver deres bil for blot at kunne skiftes til at hente og bringe.

Den stigende trafik på Bredgade bør derfor dæmpes, for eksempel – foruden fodgængerovergange og cykelstier - ved hjælp af intelligent trafikstyring.

Hvis der i takt med udstykningen blev etableret daginstitutioner, kunne begge forældre aflevere og hente, og så derefter køre til rundkørsel og i begge retninger fortsætte ad Oddervejen, som er indrettet til mere trafik og med hastigheder, som vi nødig vil opleve på Bredgade.

Intet samfund kan vokse med 50 procent uden investeringer i serviceses og infrastruktur. De 24 millioner kroner skal derfor investeres i Malling. Det skylder både nuværende og kommende kommunalbestyrelsesmedlemmer os. Hvis de vil transformere Malling fra en hyggelig landsby til en halvstor kedelig provinsby, så må vi også have de faciliteter, som man normalt har i en halvstor provinsby.

De 31 kommunalbestyrelsesmedlemmer bør derfor tage de kommunale briller på. Der bør laves en overordnet politik og plan for, hvorledes grundsalg komme det enkelte lokalområde til gode – og dermed hele kommunen - til gavn. Aarhus Kommune skal have en helhedsudvikling og ikke lappeløsninger, der som i Mallings medfører en alt for radikal ændring i et hyggeligt lokalsamfund.

Derfor: Gentænk hele Aarhus – ReThink Aarhus!

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce