Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Giv de frivillige arbejdsro

De jyske fodboldklubber er dybt afhængige af engagerede, frivillige kræfter. Derfor skal vi passe på, at vi ikke dræner dem med brok og krav.

”Bzzzzzzz, bzzzzzzz”. Mobiltelefonen vibrerer i vindueskarmen og lyser soveværelset op. Selv om klokken er to om natten, så er det en besked fra Messenger, som vækker den sovende fodboldtræner.

”Hvorfor er Oskar ikke med i weekenden? Hilsen Anne, Oskars mor”, lyder beskeden, som den nu lysvågne, frivillige ildsjæl kan læse i nattens mulm og mørke.

Ovenstående scenarie er et, som jeg har konstrueret til dette debatindlæg. Det betyder desværre ikke, at det er ren og skær fiktion. For rigtig mange af de op imod 30.000 frivillige, jyske fodboldledere oplever alt for ofte, at de i stedet for ros og skulderklap må bruge en stor del af deres energi på at håndtere utilfredse forældre. Trænere og ledere må stå på mål for alt lige fra at skulle forsvare, at et barn starter en kamp på bænken, til at klubben bruger for mange penge på førsteholdet.

Det er i min optik helt og aldeles urimeligt. For når nu man som forælder vælger at bruge tid på at trykke på smartphonens touchskærm eller laptoppens taster, så bør man først have spurgt sig selv om det rimelige i det, man udtrykker.

Personligt har jeg ikke mødt alle de 30.000 frivillige ledere i den jyske breddefodbold. Men jeg har talt med rigtig mange af dem. Og de siger nærmest samstemmigt, at det kan være en stor mundfuld at håndtere utilfredse forældre. At det dræner dem for energi.

Forstå mig ret: Jeg forstår sagtens, at man ønsker det bedste for sine børn. Men træneren eller lederen er bare nødt til at se på det store billede. Han eller hun er nødt til at tage hensyn til de 20 andre børn, som er troppet op til træning eller kamp med forventningens glød i øjnene. Og min overbevisning er helt klart, at alle de frivillige fodboldledere og -trænere forsøger at give hver eneste lille fodboldspiller de bedst mulige vilkår. Og når Oskar ikke er udtaget til weekendens kamp, så er det sikkert, fordi det er Sylvesters eller Daniels tur til at komme på holdkortet.

Det er også vigtigt at huske, at når man er frivillig fodboldleder eller -træner, så er man netop det: frivillig. Man gør det, fordi man har lyst. Fordi, man brænder for at gøre en forskel. Den ild må vi ikke slukke med brok og utilfredshed.

Så husk: Sæt pris på de frivillige. De gør det for spillernes, holdets og fællesskabets skyld. Alternativet er meget værre: ingen frivillige, ingen fodbold, intet fællesskab, ingen aktivitet.

Og det er der vel ingen, der ønsker.

Læserbrevet er skrevet i anledning af UEFA Grassroots Week i denne uge og Frivillig Fredag 27. september, som er hele Danmarks festdag for frivillighed. Se mere på https://folketsmoede.aarhus.dk

Annonce
frivilligeforældrestressfodboldbørnmål nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce