Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Giv de frivillige arbejdsro

De jyske fodboldklubber er dybt afhængige af engagerede, frivillige kræfter. Derfor skal vi passe på, at vi ikke dræner dem med brok og krav.

”Bzzzzzzz, bzzzzzzz”. Mobiltelefonen vibrerer i vindueskarmen og lyser soveværelset op. Selv om klokken er to om natten, så er det en besked fra Messenger, som vækker den sovende fodboldtræner.

”Hvorfor er Oskar ikke med i weekenden? Hilsen Anne, Oskars mor”, lyder beskeden, som den nu lysvågne, frivillige ildsjæl kan læse i nattens mulm og mørke.

Ovenstående scenarie er et, som jeg har konstrueret til dette debatindlæg. Det betyder desværre ikke, at det er ren og skær fiktion. For rigtig mange af de op imod 30.000 frivillige, jyske fodboldledere oplever alt for ofte, at de i stedet for ros og skulderklap må bruge en stor del af deres energi på at håndtere utilfredse forældre. Trænere og ledere må stå på mål for alt lige fra at skulle forsvare, at et barn starter en kamp på bænken, til at klubben bruger for mange penge på førsteholdet.

Det er i min optik helt og aldeles urimeligt. For når nu man som forælder vælger at bruge tid på at trykke på smartphonens touchskærm eller laptoppens taster, så bør man først have spurgt sig selv om det rimelige i det, man udtrykker.

Personligt har jeg ikke mødt alle de 30.000 frivillige ledere i den jyske breddefodbold. Men jeg har talt med rigtig mange af dem. Og de siger nærmest samstemmigt, at det kan være en stor mundfuld at håndtere utilfredse forældre. At det dræner dem for energi.

Forstå mig ret: Jeg forstår sagtens, at man ønsker det bedste for sine børn. Men træneren eller lederen er bare nødt til at se på det store billede. Han eller hun er nødt til at tage hensyn til de 20 andre børn, som er troppet op til træning eller kamp med forventningens glød i øjnene. Og min overbevisning er helt klart, at alle de frivillige fodboldledere og -trænere forsøger at give hver eneste lille fodboldspiller de bedst mulige vilkår. Og når Oskar ikke er udtaget til weekendens kamp, så er det sikkert, fordi det er Sylvesters eller Daniels tur til at komme på holdkortet.

Det er også vigtigt at huske, at når man er frivillig fodboldleder eller -træner, så er man netop det: frivillig. Man gør det, fordi man har lyst. Fordi, man brænder for at gøre en forskel. Den ild må vi ikke slukke med brok og utilfredshed.

Så husk: Sæt pris på de frivillige. De gør det for spillernes, holdets og fællesskabets skyld. Alternativet er meget værre: ingen frivillige, ingen fodbold, intet fællesskab, ingen aktivitet.

Og det er der vel ingen, der ønsker.

Læserbrevet er skrevet i anledning af UEFA Grassroots Week i denne uge og Frivillig Fredag 27. september, som er hele Danmarks festdag for frivillighed. Se mere på https://folketsmoede.aarhus.dk

Annonce
frivilligeforældrestressfodboldbørnmål nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];