Annonce
Debat

Læserbrev: Giv vores faglærte en værdig alderdom - det fortjener de

Camilla Fabricius, 1. viceborgmester i Aarhus, og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Det er hårdt at have et faglært arbejde. Vores murere, tømrere, pædagoger, SOSU-assistenter m.fl. slider på byggepladser, plejehjem og andre travle arbejdspladser. Det ses i deres levealder, som ifølge Arbejdernes Erhvervsråd er op til seks år kortere sammenlignet med mennesker, som har en lang uddannelse. For et velfærdssamfund som det danske er det en skam, at vi ikke kan sikre vores faglærte en værdig alderdom, hvor de kan spille fodbold eller lege skjul med deres børnebørn.

Samtidig med at den borgerlige regering forsømmer at give faglærte mennesker i smerte en anstændig udgang på det danske arbejdsmarked, fabler den om at lokke flere danske unge ind på de erhvervsskoler, som den næsten har sparet ihjel. Det er forstemmende, at den ikke kan se, at det er svært at overtale de unge mennesker, når de ser deres mor og far - med 15-20 år tilbage på arbejdsmarkedet - døje med en dårlig ryg og ødelagte knæ. Hvem kan fortænke de unge i ikke at ønske den fremtid for sig selv, eller at deres forældre fraråder den?

Virkeligheden er, at en brolægger eller en rengøringsassistent har fundamentalt anderledes arbejdsliv end en statsansat djøffer, derfor er det en misforståelse at forvente samme holdbarhed på arbejdsmarkedet. Der er stor forskel, de forskelle er fremtidens pensionssystem simpelthen nødt til at afspejle. Det er sådan, vi gør de danske erhvervsuddannelser mere attraktive: Ved at forbedre vilkårene før, under og efter tiden på det danske arbejdsmarked.

Desværre har den borgerlige regering, der ellers hævder at bekymre sig om de danske faglærte, endnu ikke villet prioritere deres alderdom på finansloven. Hvordan kan man forvente, at mennesker holder lige længe på deres arbejdsplads, når der seks års forskel på deres levealder?

Det er en uacceptabel ulighed, en ulighed jeg vil kæmpe for at få ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fuldt hus i de hvide test-telte: Ingen ledige tider før weekenden

Aarhus

Kraftig stigning: Hver fjerde nye coronasmittede i Danmark kommer fra Aarhus

Aarhus

Politiet øger patruljeringen i Aarhus: Klar med hotspots, hvis det bliver nødvendigt

Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Danmark

Kåre Mølbak kan ikke anbefale fase 4 af genåbning

Annonce