Annonce
Debat

Læserbrev: Giv vores faglærte en værdig alderdom - det fortjener de

Camilla Fabricius, 1. viceborgmester i Aarhus, og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Foto: Kim Haugaard

Det er hårdt at have et faglært arbejde. Vores murere, tømrere, pædagoger, SOSU-assistenter m.fl. slider på byggepladser, plejehjem og andre travle arbejdspladser. Det ses i deres levealder, som ifølge Arbejdernes Erhvervsråd er op til seks år kortere sammenlignet med mennesker, som har en lang uddannelse. For et velfærdssamfund som det danske er det en skam, at vi ikke kan sikre vores faglærte en værdig alderdom, hvor de kan spille fodbold eller lege skjul med deres børnebørn.

Samtidig med at den borgerlige regering forsømmer at give faglærte mennesker i smerte en anstændig udgang på det danske arbejdsmarked, fabler den om at lokke flere danske unge ind på de erhvervsskoler, som den næsten har sparet ihjel. Det er forstemmende, at den ikke kan se, at det er svært at overtale de unge mennesker, når de ser deres mor og far - med 15-20 år tilbage på arbejdsmarkedet - døje med en dårlig ryg og ødelagte knæ. Hvem kan fortænke de unge i ikke at ønske den fremtid for sig selv, eller at deres forældre fraråder den?

Virkeligheden er, at en brolægger eller en rengøringsassistent har fundamentalt anderledes arbejdsliv end en statsansat djøffer, derfor er det en misforståelse at forvente samme holdbarhed på arbejdsmarkedet. Der er stor forskel, de forskelle er fremtidens pensionssystem simpelthen nødt til at afspejle. Det er sådan, vi gør de danske erhvervsuddannelser mere attraktive: Ved at forbedre vilkårene før, under og efter tiden på det danske arbejdsmarked.

Desværre har den borgerlige regering, der ellers hævder at bekymre sig om de danske faglærte, endnu ikke villet prioritere deres alderdom på finansloven. Hvordan kan man forvente, at mennesker holder lige længe på deres arbejdsplads, når der seks års forskel på deres levealder?

Det er en uacceptabel ulighed, en ulighed jeg vil kæmpe for at få ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce